A Sándor-palota cáfolja, hogy Novák Katalin találkozott volna K. Endrével vagy a feleségével

2024. február 13. – 08:29

Másolás

Vágólapra másolva

A Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága közleményben reagált az Indexnek azokra a sajtóinformációkra, amik szerint négy nappal a kegyelem megadása előtt Balog Zoltán megszervezett egy találkozót Novák Katalin és K. Endre felesége között. A lap szerint az elnöki hivatal közleményében az áll, hogy Novák Katalin köztársasági elnök sohasem találkozott K. Endrével, sem annak feleségével.

„A kegyelmi ügyekben a köztársasági elnök a felterjesztett kérelmek, iratok és adatok alapján, a rendelkezésre álló információkat mérlegelve dönt. Ilyenkor jellemzően érkeznek különböző támogató vélemények a köztársasági elnökhöz, melyeket megfontol. Novák Katalin elismerte, hogy hibázott, és lemondott a köztársasági elnöki tisztségről. Ezzel az ügy le van zárva”

– válaszolta az Index kérdéseire az elnöki hivatal.

A 444 korábban arról írt, hogy értesülései szerint Balog a kegyelmi döntést, azaz 2023. április 23-át megelőzően találkozót szervezett Novák Katalin és K. Endre felesége között, ennek célja az lehetett, hogy Balog meggyőzze Novákot: K. Endre megérdemli a kegyelmet. Azt a Telex forrásai sem tudták biztosan, mi lehet a konkrét kapcsolat K. Endre és Balog között. Hétfőn este írtunk arról, hogy a Magyarországi Református Egyház vezetése kedd délelőttre berendelte Balog Zoltán püspököt, hogy egy úgynevezett esperes-gondnoki értekezleten számoljon be arról, pontosan milyen szerepe volt a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyében. A Telex és a Direkt36 információi szerint Balog Zoltán volt az, aki lobbizott Novák Katalin köztársasági elnöknél a gyermekotthon igazgatójának pedofilügyét eltussolni igyekvő K. Endre kegyelméért.

Az ügy kirobbanása óta lemondott Novák Katalin köztársasági elnök, és visszavonult a politikától Varga Judit, a kegyelmet ellenjegyző korábbi igazságügyi miniszter. Úgy tudjuk, hétfőn már kormányzati politikusok is jelezték a Magyarországi Református Egyház felé, szeretnék, ha Balog Zoltán is „levonná a megfelelő következtetést”. Ez már a kedd délelőtti értekezleten meg is történhet.

Novák tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, a kényszerítésért elítélt K. Endre a pedofil igazgató tettét akarta eltussolni egy hamis vallomás aláíratásával. Novák bejelentése után a kegyelmi kérvényt felterjesztő Varga Judit volt igazságügyi miniszter is távozott a közéletből. Azt, hogy mi történt Novák Katalin lemondásától Varga Judit exférjének kitálalásáig, ebben a cikkben foglaltuk össze.

K. Endre, a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese a Blikknek azt mondta, sajnálja, hogy az elnöknek le kellett mondania a kegyelmi döntés miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!