K. Endre: Sajnálom, hogy a kegyelmi döntés miatt a köztársasági elnöknek le kellett mondania

2024. február 13. – 08:02

Másolás

Vágólapra másolva

„Ártatlan vagyok, egy meghurcolás áldozata. Magam is mélységesen elítélem a pedofíliát, sajnálom, ami történt, tanárként és tisztességes emberként is együttérzek az áldozatokkal” – állította K. Endre a Blikknek. A bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának bűntársaként kényszerítés és zsarolás miatt elítélt férfi arról is beszélt: sajnálja, hogy Nováknak Katalinnak és Varga Juditnak az ő kegyelme miatt kellett lemondania.

A lapnak adott nyilatkozatában K. Endre arról beszélt, hogy ő ártatlan, nem követett el semmilyen jogsértést. Állítása szerint nem tudott arról, hogy a gyermekotthont vezető V. János szexuálisan bántalmazhatott, zaklatott gyerekeket. A tizenkét oldalas, Facebookra feltöltött nyilatkozatára is hivatkozott, amiben szerinte szintén ezt erősíti meg. „Valamint azt is, a volt igazgatóm mellett egy másik nevelő is molesztált gyermekeket, őt személyesen én buktattam le, el is ítélték emiatt” – mondta K. Endre.

Ismét cáfolta, hogy bármilyen hamis vallomást ő írt volna a gyerekek helyett. Arra a kérdésre viszont, hogy akkor ki írt, íratott ilyen vallomásokat, nem szeretett volna válaszolni. Ügyvédje tanácsára semmit nem akart hozzátenni a történtekhez. K. Endre zárásként kijelentette:

nagyon sajnálja, hogy a személyét érintő kegyelmi döntés miatt a köztársasági elnöknek és a volt igazságügyi miniszternek is le kellett mondania.

Hozzátette, hogy az őt is érintő „médiakampány” hatására elgondolkodott azon, hogy visszaköltözik Erdélybe, ahol a felmenői is „hozzá hasonló, köztiszteletben álló pedagógusok voltak”.

Novák Katalin köztársasági elnök múlt hétvégén jelentette be lemondását, miután tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, K. Endrének. A kényszerítésért elítélt K. Endre a pedofil igazgató tettét akarta eltussolni egy hamis vallomás aláíratásával. Novák bejelentése után a kegyelmi kérvényt felterjesztő Varga Judit volt igazságügyi miniszter is távozott a közéletből. K. Endréről két korábbi kollégája is beszélt: a bicskei gyermekotthon egyik volt alkalmazottja azt állítja, hogy a férfi „gyakorlatilag lefogta a gyerekeket, hogy más bánthassa őket. Ott tartotta, oda csalogatta és kényszerítette, hogy a törvényes védelmet se kaphassák meg a gyerekek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!