Karsai Dániel: A közvetlen államfőválasztás hibás elképzelés

2024. február 12. – 04:30

Másolás

Vágólapra másolva

„A köztársasági elnök intézménye romokban hever” – írta legújabb Facebook-posztjában Karsai Dániel alkotmányjogász, aki szerint Novák Katalin államfő is asszisztált a jogállam lebontásához. Szerinte a megválasztandó köztársasági elnök előtt hatalmas feladat áll: helyre kell állítania az elnök intézményének tekintélyét.

„Az elnök alkotmányos feladata kifejezni a nemzet egységét és őrködni Magyarország demokratikus működése felett. Az elmúlt három elnök ezt a feladatát nem hajtotta végre. Kettő olyannyira nem, hogy méltatlanság okán kellett lemondania. Mindhármukban közös, hogy asszisztáltak a jogállam lebontásához is” – írta Karsai.

Az elmúlt napokban a Momentum, az MSZP, a DK és a Jobbik is a közvetlen államfőválasztás ötlete mellett állt ki, ennek érdekében alaptörvény-módosítást kezdeményeztek,

ugyanakkor Karsai Dániel szerint ez alkotmányjogi szempontból hibás elképzelés.

Érvelése szerint ez óriási legitimációt adna a leendő államfőnek, ami nem egyeztethető össze az ország jelenlegi berendezkedésével. „A köztársasági elnök ilyen megválasztásához alapvetően át kellene írni Magyarország közjogi berendezkedését, és az állam tényleges fejévé kellene tenni az államfőt a miniszterelnök helyett” – írta.

Megjegyezte, hogy az államfő jelenleg főként szimbolikus feladatokat lát el, és korlátozott jogkörökkel rendelkezik a demokrácia védelme érdekében. Ez utóbbiak közül a legfontosabb a törvényjavaslatokkal szembeni politikai és alkotmányos vétó. „A jelenlegi, korlátozott mértékű hatáskörök visszaélésszerű alkalmazásához vezethetne a közvetlen választás” – írta. Karsai szerint szélsőséges esetben akár az is előfordulhatna, hogy egy közvetlenül választott államfő a nép felhatalmazására hivatkozva megvétózhatná a neki nem tetsző törvényeket vagy kinevezéseket.

„Összefoglalva, az elnök relatíve szűk hatáskörei és a közvetlen választás jogintézménye között alkotmányjogi szempontból feloldhatatlan ellentmondás feszül. Ezt az ötletet tehát el kell vetni.”

Pár hete személyesen találkozott Novák Katalinnal

A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel diagnosztizált alkotmányjogász január közepén személyesen is találkozott Novák Katalinnal, és nagyjából egy órán át beszélgettek az eutanázia kérdéséről. Karsai szerint az államfő nyitott volt a véleményére, „csak annyit kért, hogy a stábjával alaposabban átgondolhassák a javaslatomat” – tette hozzá. Karsai a mostani posztjában jelezte, hogy a Novák Katalinnal folytatott megbeszéléséről később, egy külön bejegyzésben fog beszámolni.

Karsai Dániel testvére, Karsai Péter még decemberben nyújtott be két népszavazási kérdést az eutanáziáról. A kérdések biztosítanák a lehetőséget az eutanáziához azoknak, akik Karsai Dánielhez hasonlóan gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, ami megfosztja őket az emberi méltóságuktól, és komoly szenvedéssel jár. Később a Nemzeti Választási Bizottság úgy határozott, hogy nem lehet népszavazást tartani az eutanázia büntethetőségéről Magyarországon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!