A bicskei áldozatok ügyvédje feleslegesnek tartja Orbán alkotmánymódosítását

2024. február 9. – 18:33

Másolás

Vágólapra másolva

„Az alkotmánymódosítás nem oldja meg az áldozatok és az áldozatvédelem súlyos helyzetét. Az áldozatvédelem nem itt kezdődik” – mondta a Telexnek Gál András, a bicskei gyermekotthonban szexuálisan bántalmazott fiatalatokat képviselő ügyvéd, miután Orbán Viktor alkotmánymódosítást nyújtott be az egykori igazgatóhelyettes, K. Endre elnöki kegyelme miatt. Ennek értelmében a jövőben nem kaphatnak elnöki kegyelmet, akik kiskorú gyerekek ellen követnek el bűncselekményt. K. Endre elnöki kegyelméről korábban azt mondta az ügyvéd, hogy Novák Katalin köztársasági elnök döntésével értelmét veszti a sértettek évtizedes küzdelme.

Gál András szerint felesleges is az alkotmánymódosítás, hiszen eleve nem is szabadna elnöki kegyelemet adni olyan embereknek, mint K. Endre, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét.

„A kegyelem egy meglévő helyes jogi intézmény. Ami itt történt, az a kegyelem téves gyakorlása volt.

Ennyi erővel azt is beleírhatnák az Alaptörvénybe, hogy a kormány tagjai a rakpartról nem pisilhetnek bele a Dunába. Szükségtelen ezt beleírni, mert egyiküknek sem jut ilyen az eszébe. Igaz, pedofilok segítőinek kegyelmezésére is azt gondolnánk, hogy soha senkinek nem jut az eszébe. Most mégis Alaptörvénybe kerül.”

Ezzel arra akart rámutatni, hogy a miniszterelnök bejelentése elkeni azt a kérdést, hogy egyáltalán miért kaphatott kegyelmet K. Endre. Erre a mai napig nem adott magyarázatot sem Novák Katalin, sem Varga Judit egykori igazságügyi miniszter, aki ellenjegyezte a kérelmet.

Orbán indoklása szerint azért van szükség az alkotmánymódosításra, mert a köztársasági elnök kegyelmi döntése körül vita alakult ki, és „ezt a vitát minden magyar ember számára megnyugtatóan le kell zárni”. Valójában az ügy nem az elnöki kegyelemről szól, hanem arról, hogy ki vállalja a felelősséget a nagy felháborodást kiváltó döntésért.

Az ügyvéd szerint más problémák is vannak a tervezett alkotmánymódosítással. A szöveg úgy szól, hogy „a köztársasági elnök az egyéni kegyelmezési jogát a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nem gyakorolhatja”. Elvileg tehát nemcsak a pedofil bűncseleményekre vonatkozik a módosítás, hanem minden olyan bűncselekményre, ahol kiskorú a sértett.

Ez alapján egy zsebtolvaj nem kaphat majd kegyelmet, ha például egy 14 évnél fiatalabb gyereket lop meg, viszont más, súlyos bűncselekmények elkövetői minden további nélkül részesülhetnek elnöki kegyelemben, mondta Gál András.

K. Endrét kényszerítés miatt ítélték el, de kiskorúak voltak a sértettek, vagyis Gál András értelmezése szerint rá is vonatkozott volna az alkotmánymódosítás, ha még az ítélet megszületése előtt nyújtották volna be. Az igazgatóhelyettes arra kényszerítette az igazgató által szexuálisan zaklatott gyereket, hogy vonja vissza vallomását. Tettéért 2019-ben első fokon, majd 2021-ben másodfokon is 3 év 4 hónap börtönre ítélték.

A bicskei gyerekotthon egyik molesztált lakója is hasonlóan reagált Orbán Viktor bejelentésére. „Alkotmányt módosítani kevés, segítse az áldozatokat” – üzente a miniszterelnöknek Pop Mert. Ő volt az, aki több társával együtt először számolt be a szexuális zaklatásokról, így szerepvállalása nagyban hozzájárult, hogy 2016-ban lelepleződött a pedofil igazgató.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!