„Alkotmányt módosítani kevés, segítse az áldozatokat” – üzeni Orbánnak a bicskei gyerekotthon molesztált lakója

2024. február 8. – 21:36

Másolás

Vágólapra másolva

„Az ön által említett alkotmánymódosítás kezdeményezése mindenképpen fontos lépés lenne a gyermekvédelem terén, ugyanakkor alkotmányt módosítani kevés. Szenteljen figyelmet az áldozatok segítésének és támogatásának elősegítésére, járjon el személyesen a befolyásából és tisztségéből eredően. Az ilyen esetek megfelelő kezelése és az érintettek számára nyújtott segítség elengedhetetlen a társadalmi igazságosság és empátia szempontjából” – így írt kommentben nyílt levelet Orbán Viktornak a bicskei gyerekotthon igazgatójának egyik áldozata, Pop Mert.

Pop Mert volt az, aki több társával együtt először számolt be a szexuális zaklatásokról, így szerepvállalása nagyban hozzájárult, hogy 2016-ban lelepleződött a pedofil igazgató. Novák Katalin pedig nemrég elnöki kegyelemben részesítette a szintén elítélt igazgatóhelyettest, aki az ügyek eltussolásában vállalt szerepet.

A miniszterelnök Facebook-bejelentése alá Pop Mert most azt írta, áldozatként szeretné kifejezni Novák Katalin kegyelmi döntése miatti csalódottságát. Szerinte nemcsak személyes felelősségre van szükség, hanem a gyerekvédelmet valóban elősegítő intézkedésekre is, továbbá arra, hogy a hatalmat gyakorlók együttérzéssel és támogatással forduljanak az áldozatok felé.

Forrás: Orbán Viktor Facebookja
Forrás: Orbán Viktor Facebookja

Pop Mert korábban Novák Katalinnak üzente, hogy „szégyellje magát”.

A miniszterelnök csütörtökön a kormány nevében alkotmánymódosítást nyújtott be, eszerint a köztársasági elnök nem adhat kegyelmet, ha azt olyan bűncselekmény után kérik, amiben kiskorú a sértett. Ahhoz, hogy ez életbe lépjen, az Országgyűlés kétharmadának meg kell azt szavaznia.

Novák Katalin hivatala a miniszterelnök alkotmánymódosítóját úgy kommentálta a Telexnek, hogy „a köztársasági elnök jó szívvel fogja aláírni az Országgyűlés által elfogadott jogszabályt”. Arra a kérdésünkre nem válaszoltak, hogy az államfő vállalja-e a felelősséget a kegyelmi döntése miatt, és tervezi-e esetleg a lemondását az államfői posztról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!