Jövő héten egyeztet a fővárossal Lázár minisztériuma az új tarifarendszerről

2024. január 5. – 08:52

Másolás

Vágólapra másolva

A BKK vezérigazgatója egyelőre gondolkodni sem szeretne arról, hogy mi lenne akkor, ha valóban megszűnne márciustól a Budapest-bérlet és az agglomerációs megállapodás. Jövő héten a minisztérium „operatív tarifamegbeszélést” folytat majd a fővárossal – erről beszélt a Népszavának Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója.

Walter szerint a Budapest-bérlet, illetve az agglomerációs megállapodás megszűnésével évtizedeket lépnének vissza, mivel a dupla bérlet megvásárlásának terhe mellett a menetrendek összehangolása, a szükséges pótlások, jegyvásárlási lehetőség és Futár-rendszer kiiktatása is megtörténne. Elképzelhetetlennek tartja, hogy ez megtörténjen, minden erejükkel ez ellen küzdenek.

Arra a kérdésre, hogy a BKK tárgyal-e az illetékes, Lázár János által vezetett Építési és Közlekedési Minisztériummal, a vezérigazgató azt mondta, hogy jövő héten tartanak egy operatív tarifamegbeszélést, ami a városvezetés szintje. Ez az ügy szerinte nem arról szól, hogy BKK a megállapodások felmondása után eleshet a 12 milliárdos állami normatívától, hanem magáról a budapesti közösségi közlekedésről, amit „nagy ütemben fejleszteni és integrálni kellene, nem tönkretenni”.

A Budapest-bérlet körül kialakult ügy napról napra bonyolódik. Az ügy egy kiszivárgott minisztériumi tervezettel indult, amelynek értelmében január 1-től megszűnt volna többek közt a Budapest-bérlet is. A BKK nem sokkal később bejelentette, hogy sikerült megállapodni a MÁV-HÉV-vel és a Volánnal: átmenetileg ugyan, de minden maradhat ugyanúgy, ám nem sokkal később a MÁV közleményben jelezte, hogy legkésőbb március 1-jén mégis biztosan megszűnik a Budapest-bérlet.

Ezt követte az Index-cikk, ami szerint Karácsonyék miatt szűnt meg a Budapest-bérlet. A cikk állításait a főpolgármester több pontban cáfolta, a BKK vezérigazgatója pedig arról beszélt, hogy ők decemberben a minisztériumtól nem kaptak ajánlatot az agglomerációs megállapodás és a Budapest-bérleteket biztosító megállapodás folytatására sem, az Index cikke pedig több fontos részletet is kihagyott. Ha esetleg elveszett a történet követésében, vagy elképzelése sincs, mi az a Budapest-bérlet vagy agglomerációs megállapodás, ebben a cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb dolgokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!