Kilenc éve még más volt Orbán Viktor politikai ízlése

2023. december 21. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva

Fél évvel az önkormányzati választás előtt átírta a szabályokat az Országgyűlés fideszes többsége, a Mi Hazánk Mozgalom javaslatára visszaállították a 2014-ben eltörölt listás választási rendszert Budapesten. A Fővárosi Közgyűlésben a jövő júniusi önkormányzati választás után ismét nem a kerületi polgármesterek ülnek majd, tagjait listás választási rendszer alapján választhatják meg a budapestiek.

A javaslatról a parlamenti vitában nem nyilvánított véleményt a kormány, és a fideszes képviselők is némák maradtak. A szavazásnál végül simán átment a módosítás, Orbán Viktor is igent nyomott. Csütörtöki sajtótájékoztatóján kollégánk arról is kérdezte a miniszterelnököt, hogy szerinte nem él-e vissza a hatalmával a Fidesz, amikor 2010 óta majdnem minden választás előtt az aktuális pártérdekei szerint módosítja a szabályokat.

Orbán azzal kezdte, hogy nem sértettek törvényt, hiszen semmilyen jogszabály nem írja azt elő, hogy tilos lenne pár hónappal a voksolás előtt módosítani a választási törvényt. Az egy más kérdés szerinte, hogy ki hol húzza meg a határt.

„Az én politikai ízlésem szerinti határ az nagyjából itt a fél évnél van. Fél évvel a választás előtt nem szül jó vért, ha választási törvényt módosítanak, akár részletkérdésekben is. Ezt jobb elkerülni”

– fogalmazott Orbán, és hozzátette: örül, hogy még az általa húzott időhatár előtt megtörtént a módosítás decemberben. Kollégánk kérdésére megismételte: a jövőben is szeretné elkerülni, hogy fél éven belül módosítsák a szabályokat, de erre egyértelmű ígéretet nem tett.

A miniszterelnök válaszából úgy tűnik, kilenc év alatt megváltozott a politikai ízlése. 2014-ben legalábbis még egyáltalán nem ragaszkodott ahhoz az elvhez, hogy a választás előtti fél évben nem jó, ha átírják szabályokat. 2014-ben október 12-én tartották az önkormányzati választásokat. Előtte alig négy hónappal, május 30-án nyújtotta be az akkor még Rogán Antal vezette Fidesz-frakció a választási törvény módosításáról szóló javaslatot. Sürgősségi eljárásban tárgyalta az Országgyűlés az indítványt, és június 10-én 133 igen szavazattal el is fogadták azt. Orbán is igennel szavazott.

Orbán Viktor és Semjén Zsolt az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. június 10-én – Fotó: Kovács Attila / MTI
Orbán Viktor és Semjén Zsolt az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. június 10-én – Fotó: Kovács Attila / MTI

A módosítással az akkori pártpolitikai érdekeik mentén eltörölték Budapesten a listás választási rendszert, amit most kilenc évvel később az aktuális érdekek mentén visszaállítottak. 2014-ben ugyanis úgy tűnt, nem lesz meg Tarlós István fideszes főpolgármester közgyűlési többsége, ha a fővárosi képviselőket pártlistákról választják meg. Ezért úgy írták át a szabályokat, hogy a 33 tagú Fővárosi Közgyűlésbe a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és 9 kompenzációs listás képviselő kerüljön be. Mivel akkor még nem álltak össze az ellenzéki pártok, a kerületek többségében a Fidesz tudott nyerni, és a közgyűlésben is meglett a kényelmes többsége.

A 2019-es önkormányzati választásra azonban már összeálltak az ellenzéki pártok, és 14 kerületben nyert ellenzéki polgármesterjelölt, míg a Fidesz csak 9 kerületet tudott megtartani. A Political Capital elemzése szerint a Fidesznél vélhetően most is azt mérik, hogy képtelenek Budapestet visszaszerezni, Karácsony Gergelyt jó eséllyel újraválasztják. A módosítás egyik célja az lehetett, hogy megpróbálják megbontani a főpolgármester mögött lévő közgyűlési többséget.

A listás választással az eddigi eredmények alapján nem szerez valószínűleg több mandátumot a Fidesz, de bekerülhet a Fővárosi Közgyűlésbe a Kutyapárt és a Mi Hazánk. Könnyen előfordulhat olyan forgatókönyv is, hogy Karácsonyéknak az MKKP-s képviselők szavazatára is szükségük lesz a főváros működtetéséhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!