A kormány nem nyilvánít véleményt a választási rendszer átalakításáról – államtitkár a Mi Hazánk javaslatáról

2023. november 30. – 14:10

A kormány nem nyilvánít véleményt a választási rendszer átalakításáról – államtitkár a Mi Hazánk javaslatáról
Répássy Róbert – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délután rendkívüli ülésen vitázik az Országgyűlés a Mi Hazánk Mozgalom két javaslatáról, amelyekkel átírnák az önkormányzati és országgyűlési választás szabályait. Az igazságügyi bizottságban reggel már csont nélkül megszavazta a Fidesz a két javaslat tárgysorozatba vételét, a kormánypárti képviselők némák maradtak a vitában. Délután a napirend előtti felszólalásokban már muszáj volt megszólalnia a kormány képviselőinek.

„A kormány az alkotmányos szokásoknak megfelelően a választási rendszer meghatározásával kapcsolatos jogszabályokról nem nyilvánít véleményt”

– mondta Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. A választási rendszer átalakítása az államtitkár szerint mindig az Országgyűlés döntése, a kormány csak a választási eljárás szabályairól nyilvánít véleményt.

Répássyt Szabó Rebeka, a Párbeszéd-Zöldek képviselője kérdezte a választási törvény módosításáról. Rendkívül érdekes Szabó szerint, „ahogy egy állítólagos ellenzéki pártnak a javaslatát ilyen hirtelen a Fidesz napirendre veszi”, sőt, még rendkívüli ülést is összehívtak a két javaslat vitájára. A képviselő meggyőződése, hogy ez valójában a Fidesz javaslata, és a zsebnácikat csak arra használták, hogy benyújtsák a javaslatot.

„Teljesen világos, hogy megpróbálják Budapestet tönkretenni, a budapestiek akarata ellen dolgoznak” – fogalmazott Szabó. Szerinte az ellenzéki pártok vannak olyan bölcsek, hogy a Fidesz által kitalált választási eljárási rendszerben is megtalálják annak módját, hogy a budapesti polgárok akarata érvényesüljön, és „Budapest következő főpolgármesterét is Karácsony Gergelynek hívják”.

„A mai nap, és ez a rendkívüli ülés is azt mutatja, hogy valójában elég sunyi és gyáva nindzsák maguk, mindahányan vannak”

– mondta az önkormányzati választás szabályainak módosításáról Kunhalmi Ágnes, mire az ülést vezető Latorcai János elvette tőle a szót, és figyelmeztette az MSZP képviselőjét, hogy óvatosabban bánjon a jelzős szerkezetekkel.

Kunhalmi arról beszélt, a Mi Hazánk javaslata papíron azt célozza, hogy Budapesten is igazságosabb és arányosabb választási rendszert alkalmazzanak. 2014-ben azonban még nem tartotta ezt fontosnak a Fidesz, amikor eltörölte a listás választási rendszert, és pár hónappal a választás előtt megalkották a mostani szabályokat. Sőt, az MSZP képviselője szerint kilenc éve még amellett érveltek a kormánypárti képviselők, hogy a kerületi polgármestereknek nagyobb szerepet kell szánni a közgyűlésben.

Kunhalmi szerint az lehet a Fidesz célja a választási szabályok mostani módosításával, hogy többséget szerezzen a közgyűlésben, ha az ellenzék nem tud megállapodni a közös listáról. „Egyrészt vérszemet kaptak az ellenzéki viták és versengés láttán, másrészt a Fidesz beismerte, hogy jelenleg nem látja esélyét sem a főpolgármester-választás, sem a közgyűlési többség megnyerésére” – tette hozzá.

Hiába tart főpolgármester-jelölti castingot a Fidesz, és keresi már az űrben is a jelöltjét, a szocialista képviselő szerintnem talál olyat, akivel vissza tudnák hódítani „a számukra bűnös várost, Budapestet”. Kunhalmi úgy fogalmazott: bármilyen szabályokat is hozzon a Fidesz, az ellenzéki pártoknak már megvan a fegyvere: közös listát kell állítani. Az MSZP azt szeretné, hogy ne csak Budapesten, hanem vidéken a vármegyei listákon, sőt, az EP-választáson is közös listát állítsanak az ellenzéki pártok. Addig, amíg a Fidesz tetszőlegesen alakítgatja a játékszabályokat, az ellenzéken belüli verseny csak a Fidesz érdeke, tette hozzá Kunhalmi.

„Ami a Mi Hazánk javaslatában szerepel, azt pár éve a baloldal követelte”

– reagált a képviselő felszólalására a kormány nevében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabintiroda parlamenti államtitkára. Felidézte, hogy 2014-ben az ellenzék még a listás rendszer mellett érvelt, az akkori beadványukat a most tiltakozó Kunhalmi Ágnes is aláírta. Bármilyen szabályok is lesznek a jövő júniusi önkormányzati választáson, Dömötör azt ígéri: a budapestiek döntenek arról, hogy ki vezetheti a fővárost.

Az államtitkár felszólalása nagy részében a választási törvény módosítása helyett inkább arról beszélt, hogy mára állandósult a közlekedési káosz Budapesten az ésszererűtlenül kialakított biciklisávok és a dugók miatt. Karácsony Gergely zöldebb várost ígért 2019-ben, de az elmúlt négy évben Dömötör szerint sokkal súlyosabb lett a légszennyezés Budapesten a dugók miatt. Múlt héten pedig kiderült, hogy Karácsony Gergely a DK jelöltje, és így az államtitkár megfogalmazása szerint Karácsony Gergellyel visszajön a Gyurcsány-korszak. „Minden Karácsony Gergelyre leadott szavazat a DK-ra leadott szavazat.”

„A Fidesz retteg a budapesti önkormányzati választásoktól, ezért kezdtek hozzá a választási rendszer manipulálásához közvetlenül a választások előtt” – a választási rendszer átalakításáról beszélt Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője is napirend előtti felszólalásában.

A Fidesz akkora zakót fog kapni a jövő júniusi önkormányzati választáson Arató szerint, hogy már most elkezdték a kármentést mindenféle trükkökkel. Ebben pedig van egy új szolgapártjuk is: a Mi Hazánk Mozgalom.

„Reméljük, hogy élvezni fogják az Orbán Viktor mellényzsebe és farzsebe közti teret. Micsoda csodálatos nemzeti politika ez”.

Arató szerint a budapestiek nem kérnek a Fideszből, és nincs az a választási matematika, ami megmentené a Fideszt egy brutális vereségtől Budapesten.

Csütörtök reggel a parlament igazságügyi bizottságában a fideszes képviselők megszavazták, hogy tárgysorozatba vegyék a Mi Hazánk Mozgalom két, múlt héten benyújtott javaslatát az önkormányzati és országgyűlési választási szabályok módosításáról. Az egyik javaslattal már a jövő júniusi önkormányzati választásra visszaállítanák a listás választási rendszert Budapesten. Eszerint a Fővárosi Közgyűlésbe a kerületi polgármesterek helyett a pártlistákon szereplő jelöltek ülnének be. A másik határozati javaslatban pedig az Országgyűlés felkérné a kormányt, hogy a Fidesz számára kedvezőtlen módon módosítsák a parlamenti választás szabályait. A két javaslatról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!