Lengyel Tamás a TikTokon figurázza ki a szuverenitásvédelmi törvényt

2023. december 16. – 19:13

Másolás

Vágólapra másolva

Villámgyorsan növekszik a nézettsége Lengyel Tamás Jászai Mari-díjas magyar színész minivideójának a TikTokon, amiben kifigurázza a szuverenitásvédelmi törvényt. (A videót a cikk írásának pillanatában már 292 ezerszer látták.)

A színész a következő egyszerű példával érzékelteti a napokban elfogadott jogszabály abszurditását:

„Peti külföldön dolgozik, mert a fasza tele van. Hazaadja a lóvé egy részét Annának, a feleségének. Anna régen a Fideszre szavazott, de megismerte Petit, aki mindig elmondja, hogy a Fidesz egy hazug tolvajbanda, és nem szabad rájuk szavazni. Akkor most Peti befolyásolja Anna választói akaratát? Keresete tiltott külföldi támogatás? Peti törvényt sért, mert nem fogta be a pofáját? Menjen Peti börtönbe?”

A néhány napja megszavazott szuverenitásvédelmi törvény szerint akár három év börtönbüntetést is kaphatnak azok a választáson induló jelöltek, akik külföldről fogadnak el kampánytámogatást. Ez is szerepel a több pontján is szabadon értelmezhető szuverenitásvédelmi törvényben, amit az Országgyűlés kedd este fogadott el. A javaslatot 141 képviselő támogatta, és 50-en szavaztak ellene. A Fidesz–KDNP képviselői mellett a Mi Hazánk frakciója is igent nyomott.

Február 1-jétől egy új hatóság áll fel, a Szuverenitásvédelmi Hivatal lényegében bárkit ellenőrizhet, aki a feltételezések szerint Magyarország szuverenitását veszélyezteti.

Hogy mi számít pontosan veszélyeztetésnek, az kérdéses, de azt is tágan lehet értelmezni, hogy kit is vizsgálhat majd az új hatóság. A törvényben megfogalmazott „demokratikus vita, az állami társadalmi döntéshozatali folyamatok befolyásolására irányuló dezinformációs tevékenységet” a jogalkotó kénye-kedve szerint értelmezheti majd.

A jogszabály ellen a független szerkesztőségek (köztük a Telex) és civil szervezetek is tiltakoztak. Korábban az Európa Tanács emberi jogi biztosa kérte a kormánypártoktól, hogy ne fogadják el a szuverenitásvédelmi törvényt, az ellenzék saját javaslatot nyújtott be helyette, David Pressman amerikai nagykövet pedig az orosz ügynöktörvényhez hasonlította az új jogszabályt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!