A Mediaworks berágott azon, hogy a lapkiadókat képviselő szervezet elítélte a szuverenitásvédelmi törvényt

2023. december 13. – 23:13

Másolás

Vágólapra másolva

Megdöbbent a Magyar Nemzetet és jó pár fideszes propagandalapot kiadó Mediaworks, miután a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) állásfoglalásban ítélte el a kedden megszavazott szuverenitásvédelmi törvényt.

A lapkiadók érdekeit képviselő egyesület levélben fordult Novák Katalinhoz, hogy a köztársasági elnök ne írja alá a sajtószabadságot és a szabad véleménynyilvánítás szabadságát sértő törvényt. A februártól felálló Szuverenitásvédelmi Hivatal ugyanis bárkit ellenőrizhet, aki a felfogásuk szerint az ország szuverenitását sérti. Akár a média is beletartozhat ebbe a körbe, hiszen a törvény nem határozza meg pontosan, kiket vizsgálhat az új hatóság. Mindez az MLE szerint kiszolgáltatottá teszi a szerkesztőségeket, egy esetleges vizsgálattal pedig megszűnhet az újságírói forrásvédelem.

Pár órával később az Origón közleményben akadt ki a fideszes médiavállalat. Azt írják, a Mediaworks is tagja a Magyar Lapkiadók Egyesületének, ám az ő tudtuk és jóváhagyásuk nélkül került ki az állásfoglalás, amelyben a szervezet elnöke és főtitkára „a Magyar Országgyűlés nagy többsége által elfogadott szuverenitásvédelmi törvényt minősíti”.

„A Mediaworks leszögezi, hogy Kovács Tibor az MLE elnökségének jóváhagyása nélkül ilyen akciót nem hajthat végre, így az állásfoglalásban leírtak legfeljebb az ő és Havas Katalin magánvéleményét tükrözik, akkor is, ha egyes kiadók támogatását utólag megpróbálják megszerezni. A Mediaworks felszólítja Kovács Tibort, hogy az egyesület nevében kiadott, de az elnökség által jóvá nem hagyott állásfoglalást nyilvánosan vonja vissza, ellenkező esetben a Mediaworks visszahívja tisztségviselőit, és kilép a Magyar Lapkiadók Egyesületéből.”

A kedden elfogadott törvény ellen a független szerkesztőségek (köztük a Telex) és civil szervezetek is tiltakoztak. Korábban az Európa Tanács emberi jogi biztosa kérte a kormánypártoktól, hogy ne fogadják el a szuverenitásvédelmi törvényt, az ellenzék saját javaslatot nyújtott be helyette, David Pressman amerikai nagykövet pedig az orosz ügynöktörvényhez hasonlította az új jogszabályt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!