Kiszolgáltatottá teszi a médiát, korlátozza a sajtószabadságot – tiltakoznak a szuverenitásvédelmi törvény ellen

2023. december 13. – 16:05

Másolás

Vágólapra másolva

Levélben kéri Novák Katalintól a Magyar Lapkiadók Egyesülete, hogy ne írja alá a kedden elfogadott szuverenitásvédelmi törvényt. A médiacégek érdekeit képviselő egyesület állásfoglalása szerint a törvény szembemegy az Alaptörvény szellemével, és „alkalmas lehet arra, hogy veszélyeztesse, korlátozza a sajtószabadságot, megnehezítse a szerkesztőségek, újságírók, így a médiavállalatok munkáját”.

A szuverenitásvédelminek nevezett törvény az MLE szerint bármire, bárkire alkalmazható fogalmakkal operál, amikor például arról rendelkezik, hogy a februártól felálló Szuverenitásvédelmi Hivatal bárkit vizsgálhat, aki a „demokratikus vita, valamint az állami és társadalmi döntéshozatali folyamatok befolyásolására irányuló tevékenységet” folytat.

A sajtószabadságot és a szabad véleménynyilvánítás szabadságát sérti a közlemény szerint, hogy az új törvény bármely szerkesztőségre is vonatkozhat, ha „a Szuverenitásvédelmi Hivatal esetlegesen úgy értékeli – minden konkrétum megjelölése nélkül –, hogy a szóban forgó tartalom, vagy szerkesztőség munkája sérti, netán egyenesen veszélyezteti Magyarország szuverenitását”.

Az új hivatal betekinthet adathordozókba, telefonokba, számítógépekbe, ezekről másolatot is készíthet. Ezzel jelentősen sérülhet, vagy akár meg is szűnhet az újságírói forrásvédelem. „Különösen aggályos, hogy az így létrejött Hivatal működése a jogállami működés keretein kívül zajlik, ugyanis a Hivatal az eljárása megindítását indokolni nem köteles, illetve az eljárásával szemben a törvény teljesen kizárja a jogorvoslatot, tevékenysége, vagy az általa nyilvánosságra hozott jelentésekben, értékelésekben megfogalmazottak ellen semmilyen jogorvoslati fórum nem áll rendelkezésre” – tették hozzá.

A törvény az egyértelmű definíciók és szabályok hiánya miatt kiszolgáltatottá teszi az MLE szerint a médiát,

„ezzel akadályozza az állampolgároknak a demokratikus és sokoldalú tájékoztatáshoz, a tájékozódáshoz, az információhoz jutás szabadságának jogát”.

Azt kérik a köztársasági elnöktől, hogy a törvényt küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek, és kezdeményezze a rendelkezések Alaptörvénnyel való összhangjának alkotmánybírósági vizsgálatát.

A kedden elfogadott törvény ellen a független szerkesztőségek (köztük a Telex), és civil szervezetek is tiltakoztak. Korábban az Európa Tanács emberi jogi biztosa kérte a kormánypártoktól, hogy ne fogadják el a szuverenitásvédelmi törvényt, az ellenzék saját javaslatot nyújtott be helyette, David Pressman amerikai nagykövet pedig az orosz ügynöktörvényhez hasonlította az új jogszabályt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!