Félbeszakadt a Fővárosi Közgyűlés, Karácsonyék a Várba buszoztak

2023. december 13. – 09:33

Félbeszakadt a Fővárosi Közgyűlés, Karácsonyék a Várba buszoztak
Karácsony Gergely főpolgármester és a közgyűlés tagjai a 16-os buszon – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Még szinte el sem kezdődött a fővárosi önkormányzat szerdai ülése, amikor a főpolgármester bejelentette, hogy megszakítja azt, majd a DK–MSZP–Momentum–Párbeszéd-frakció polgármestereivel és a független Baranyi Krisztinával kivonult a teremből, és busszal elindult a Várnegyedbe a kerületi városházára. A nem kormánypárti politikusok V. Naszályi Márta polgármester mellett álltak ki, aki ellen fegyelmi eljárást kezdeményezett az I. kerület fideszes többsége. 11 óra után a polgármesterek és a képviselők a Fidesz képviselői nélkül folytatták az ülést, akik elhagyták a Fővárosi Közgyűlést.

A napirend előtti felszólalások után Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy az ülést felfüggesztik, és a DK–MSZP–Momentum–Párbeszéd-frakció – kiegészülve a független Baranyi Krisztinával, illetve a főpolgármester-helyettesekkel – átvonul az I. kerületbe, ahol biztosítják V. Naszályi Márta polgármestert a támogatásukról. Az I. kerületi polgármestert fegyelmi eljárás keretében hallgatják meg szerdán, amit a kerület fideszes többsége kezdeményezett ellene.

A közgyűlési Fidesz-frakció értetlenül fogadta az akciót, Wintermantel Zsolt frakcióvezető Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest kérte számon, hogy mi szükség van erre. Az ülést a tervek szerint 11 órakor folytatták volna, azonban miután a polgármesterek és a képviselők visszaértek a kormánypárti képviselők már nem voltak a teremben. „Szomorúan konstatálom, hogy a Fidesz-KDNP képviselői nincsenek jelen” – mondta a főpolgármester.

Végül a Fidesz-KDNP és a frakcióval együtt szavazó polgármesterek nélkül zajlott le a főváros 2024-es költségvetésének vitája. A testület így is határozatképes volt, ezért ellenszavazat nélkül döntöttek a jövő évi büdzséről.

A fővárosi Fidesz képviselői szerint Karácsony Gergely a munka helyett a pártpolitikát választotta és „faképnél hagyta” a Fővárosi Közgyűlést. Rövid videójukban azzal indokoltak, hogy „felháborítónak és botrányosnak” tartják a mai akciót, abban pedig nem kívánnak részt venni. A 23 nyilvános javaslatból álló napirenden a Közgyűlés 20 perc alatt végig is ért, Fidesz-KNDP-s képviselők híján a javaslatokat egytől-egyig ellenszavazat nélkül fogadták el.

Polgármesterek a buszon

Karácsony Gergely V. Naszályi Mártával és több képviselővel felszállt a 16-os buszra. Valószínűleg Guinness-rekord született: ilyen sok polgármester ilyen kicsi buszon még soha sehol nem utazott. V. Naszályi Márta a járművön arról beszélt, hogy egészen meg van hatódva, hogy így állnak ki mellette.

Elmondta, hogy az I. kerületi fideszes többség és a két „átállt jobbikos” képviselő lejárató kampányt indítottak ellene, aminek része a fegyelmi eljárás is. Szerinte abból is kitűnik, hogy „koncepciós eljárás” zajlik, hogy ezt a meghallgatást direkt szerdára időzítették, amikor a Fővárosi Közgyűlés ülésezik. (Az I. kerületi ülések csütörtökön szoktak lenni.)

„Indul a polgármesterjárat” – viccelődnek a 16-os buszon utazó polgármesterek-képviselők – Fotó: Nagy Bálint / Telex
„Indul a polgármesterjárat” – viccelődnek a 16-os buszon utazó polgármesterek-képviselők – Fotó: Nagy Bálint / Telex

Polgármesteri demonstráció az I. kerületi városházán

A buszról leszállva a polgármesterek, képviselők és újságírók bementek a kerületi városházára, ahol felsorakoztak V. Naszályi Márta irodája előtt, és rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak.

A tájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy a közgyűlés tagjai az elmúlt négy évben kiváló példát mutattak szolidaritásból és a viták felvállalásáról. Látják azt, hogy a Fidesz abban reménykedik és azon dolgozik, hogy éket verjen közéjük, tette hozzá.

„Azért vagyunk itt, hogy megüzenjük Budapesten a Fidesznek, hogy nem tudnak közénk éket verni”

– jelentette ki Karácsony. A főpolgármester szerint a kormánypárt nem jól viseli, hogy van egy olyan hely, ahol „nem az ő nótájukat fújják.”

Karácsony szerint a fideszes képviselők vádjai nevetségesek és hazugak. A mostani kiállást olyan üzenetnek szánják, hogy együtt, közösen fogják tovább vezetni a várost. Ebben számítanak V. Naszályira is, aki a közgyűlési többség bizalmát élvezi.

V. Naszályi Márta elmondta, hogy rendkívül hálás, hogy így kiállnak mellette. Szerinte a Fidesz úgy akar nyerni, hogy törvényt módosít, és esélyes polgármesterek ellen folytat lejárató kampányt.

Karácsony Gergely és V. Naszály Márta sajtótájékoztatója ellenzéki polgármesterekkel gyűrűjében az I. kerületi polgármesteri hivatalban – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Karácsony Gergely és V. Naszály Márta sajtótájékoztatója ellenzéki polgármesterekkel gyűrűjében az I. kerületi polgármesteri hivatalban – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A rövid tájékoztató után V. Naszályi bevonult az ülésterembe, ahová vele tartottak a vele szolidáris polgármesterek, és helyet foglaltak a vendégsorokban. A 10 órára meghirdetett ülés kis késéssel kezdődött meg.

V. Naszályi Márta kerületi meghallgatása

A kerületi ülés azzal kezdődött, hogy az átmeneti levezető elnök felsorolta, hogy szerintük V. Naszályi „hogy rövidítette meg az I. kerületieket”. Varga Dániel szerint a baloldali fővárosi polgármestereknek a közgyűlésben kellene lenniük és dolgozniuk kellene. Ezt a polgármesterek huhogással és bekiabálásokkal fogadták.

A helyi fideszes képviselők V. Naszályi felelősségét, a helyi ellenzékiek a Fidesz álszentségét és a hazugságot kérték számon, valamint hangsúlyozták, hogy a fegyelmi eljárás teljesen értelmetlen.

A meghallgatás ezután zárt ülésként folytatódott. A fővárosi polgármesterek és képviselők (V. Naszály Márta kivételével) elhagyták a kerületi városházát, és visszabuszoztak a fővárosi városházára, hogy folytassák a fővárosi önkormányzat félbeszakadt ülését.

Utólag kiadott közleményében az I. kerületi Fidesz azt írta, hogy „szomorúan tapasztaljuk, hogy kerületünk ügyei csak akkor fontosak számukra, amikor elvtársuk, V. Naszályi Márta fizetésének csökkentése ellen demonstrálnak”. Azt állítják, hogy V. Naszályi Márta „törvénytelen működése” miatt a kormányhivatali bírságok mértéke már a milliós értéktartományt is elérte, szerintük mindezek fényében „különösen álságos és felháborító”, hogy a kerületi polgárokért semmit sem tesz a fővárosi baloldal.

V. Naszály Márta meghallgatása az I. kerületi ülésen – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
V. Naszály Márta meghallgatása az I. kerületi ülésen – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Mi hangzott el a félbeszakított fővárosi ülésen?

Karácsony még a félbeszakított ülés legelején, napirend előtti felszólalásban kitért az I. kerületi helyzetre: szerinte az ottani testület a fideszes és az „áruló jobbikos többséggel” megpróbálja lehetetlen helyzetbe hozni a kerületet. „Milyen érdekes, hogy pont most tartják ezt fegyelmi eljárással kapcsolatos ülést” – mondta.

Napirend előtt Wintermantel Zsolt a Fidesz-frakcióvezetője a kedden elfogadott szuverenitásvédelmi törvényről beszélt: elmondta, hogy a „dollárbaloldal” nem szavazta meg a javaslatot. Felidézte azt a szerinte „hazugságcunamit”, amit Karácsony Gergely az 506 milliós adománygyűjtésével kapcsolatban mondott.

A frakcióvezető felszólalása után a Fidelitas egy molinóval jelent meg az ülésteremben, amin „Karácsony, nem hall, nem lát, nem beszél” felirat volt. Karácsony a „Mókus őrs szokásos akciójának” nevezte a rövid performanszt. A főpolgármester, utalva a választási törvény kedden elfogadott módosítására, azt mondta, hogy nem érti miért pont a Fidesz kér számon valakit szuverenitásból, mikor ők módosítják a törvényeket egy másik párton keresztül.

Mi történik az I. kerületben?

V. Naszályit a közgyűléssel egy időben fegyelmi eljárás keretében hallgatják meg a saját kerületében. A fegyelmit az I. kerület fideszes, illetve jobboldali többsége indította a kerületi polgármester ellen, mivel szerintük a polgármester „sorozatos törvénysértései akadályozzák a képviselő-testület törvényes működését”. Ezt az eljárás elindításakor azzal indokolták, hogy V. Naszályi akadályozza a képviselők tájékoztatáshoz való jogát, és számos képviselő-testületi határozatot egyszerűen nem hajt végre.

Az ellenzéki polgármesterek és képviselők köszönnek el V. Naszály Mártától, miután az I. kerületi ülést zárttá nyilvánították – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Az ellenzéki polgármesterek és képviselők köszönnek el V. Naszály Mártától, miután az I. kerületi ülést zárttá nyilvánították – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

V. Naszályi a fegyelmi eljárásról korábban azt írta, hogy az önkormányzati választások után a Fidesz úgy módosította az SZMSZ-t, hogy azóta a jegyzői jelzés ellenére jogilag aggályos előterjesztésről is dönthet a képviselő-testület. Állítása szerint a „megszerzett többséggel élve Fidesz-közeli közalapítványba próbálják kipumpálni az önkormányzati közpénzt”.

A polgármester hozzátette: „a testületi többség elvonta a polgármester döntési jogköreinek jelentős részét, és több százmillió forintot tervez utalni az átláthatatlan elszámolású és működésű alapítványoknak”. Szerinte a jogszerű működést a jegyző felügyeli, jogszabályba ütköző határozatokat nem hajtathat végre.

Az I. kerületben mindent bevet a helyi Fidesz, hogy 2024-ben megbuktassa V. Naszályi Mártát. A 2022-es időközi választás óta a kerületben többségben lévő jobboldali frakció, illetve a Fidesz a fegyelmi eljárás mellett vizsgálóbizottságot is kezdeményezett a polgármester ellen a Ruszwurm cukrászda tulajdonosának vesztegetési vádjai miatt. A cukrászdatulajdonos két budavári cukrászdát üzemeltet, a kerülettel hosszú évek óta vitában áll. Az ügy részleteit és a cukrászdatulajdonos álláspontját ebben a cikkünkben mutattuk be részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!