Húszperces közgyűlésen fogadta el a főváros a 2024-es költségvetését

2023. december 13. – 13:43

Húszperces közgyűlésen fogadta el a főváros a 2024-es költségvetését
A Fővárosi Közgyűlés ülése a szünet után a Városházán 2023. december 13-án. A Fidesz-KDNP képviselői nem tértek vissza az ülésre, amelynek elején Karácsony Gergely főpolgármester szünetet rendelt el V. Naszályi Márta, I. kerületi polgármester fegyelmi tárgyalása miatt – Fotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Fideszes, illetve a kormánypártokkal szavazó polgármesterek és képviselők nélkül fogadta el a Fővárosi Közgyűlés Budapest 2024-es költségvetését. Karácsonyék a szerdai ülést félbeszakítva a Várba buszoztak, hogy V. Naszályi Mártát támogassák, erre az időre szünetet rendeltek el. Ennek a végét nem várták meg a fideszesek, így a többi, összesen 23 javaslatról is nélkülük döntöttek, alig több mint húsz perc alatt.

A közgyűlés kormánypárti politikusok nélkül is határozatképes volt, így vita és ellenszavazat nélkül, 17 igennel elfogadták Budapest 2024-es költségvetését.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a főváros „gazdasági szuverenitása” nem biztosított. Szerinte Budapest második legnagyobb kiadása a kormány támogatása, azaz a szolidaritási hozzájárulás – ez 75,5 milliárd forintot tesz ki a költségvetésben. Kiss arról beszélt, hogy 2018-ban és 2024-ben is a költéseik 61 százaléka ment el szolidaritási hozzájárulásra és a tömegközlekedés üzemeltetésére. Különbség, hogy ebből a szolidaritási hozzájárulás 2018-ban 3,5 százalék volt, jövőre pedig 21 százalékot jelent majd.

A 2024-es költségvetésből kiderül, hogy a napi kiadások mellett arra jövőre sem marad pénz, hogy új beruházásba kezdjenek, de az uniós pénzekből tudnak fejleszteni. Abban bíznak, hogy 2024-ben elindulnak a kitárgyalt EU-s finanszírozások: 12 ilyen projekt van a költségvetésben, amiknek egy része már zajlik (CAF villamosok, új trolik), illetve új lenne többek közt a lakhatási garancia program és a lakásügynökség infrastrukturális része is. Kiss kiemelte, hogy az energiafüggetlenség megteremtése mellett az ivóvízközműveket is teljesen szuverénné szeretnék tenni.

A Fidesz-KDNP utólag kiadott közleményében azt írta a költségvetésről, hogy szerintük az egyértelművé tette: Karácsonyék teljesen kiürítették a főváros kasszáját. „A Tarlós István által átadott 214 milliárdos megtakarításnak nyoma sincs, azt elköltötték és a fővárost eladósították” – írták.

„Az újrarendezés költségvetése”

A főpolgármester-helyettes egy korábbi háttérbeszélgetésen elmondta: óvatos tervezéssel azt számolták, hogy 11,5 százalékkal több lesz az iparűzési adójuk, mint 2023-ban. Olyan tételekkel jövőre nem számoltak, amelyek a kormány akaratához kötöttek: hitelfelvétel, rezsitámogatás. A jövő évi költségvetést Kiss az újrarendezés költségvetésének nevezte, mert bíznak benne, hogy túl vannak az infláció, a háború és a Covid okozta válságon.

Elmondta, hogy „békeidőben” a kamatköltség 4-5 milliárd lenne, de idén 25 milliárdot fizettek ki rá. Jelenleg úgy terveznek, ha a bevételi adatok teljesülnek, akkor jövő év utolsó negyedévében újra faktoráltatni kell, azaz egyes kifizetéseket át kell majd csúsztatni 2025-re. Erre akkor lesz szükségük, ha jövőre várt bevételük nem emelkedik.

Összesen 405 milliárd forint kiadással számolnak. A főváros költségvetése működés oldalán „fejnehéz”, ez viszi el a legtöbb pénzt.

Kiss Ambrus szerint jól érzékelteti a főváros problémáit, hogy a napi működés mellett annyira nem marad pénzük, hogy az Árpád híd egyik oldalán a Göncz Árpád városközpontot fel tudják újítani uniós pénzből, de a másik oldalon található Flórián téri felüljáróhoz – forrás híján – nem tudnak hozzányúlni. Elmondta, hogy a főváros nagy szeretné elkezdeni a Petőfi híd tervezésének felújítását, azonban az ehhez szükséges néhány százmillió sem áll rendelkezésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!