A kormánymédia az Amnesty igazgatójával kötött össze egy letartóztatást, a szervezet reagált

2023. november 30. – 22:38

Másolás

Vágólapra másolva

„Bízunk abban, hogy a történteket egy független és pártatlan eljárásban vizsgálják ki, és nem eszközként használják a szervezetünk ellen” – így reagált csütörtök este az Amnesty International Magyarország arra, hogy a Mandiner nyomán több kormánypárti hírportál azt írta egy folyamatban lévő büntetőeljárásról, hogy a NAV által lekapcsolt, számlagyárat működtető cégvezető a szervezet igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére lehet.

A Mandiner szerdán, az MTI alapján számolt be arról, hogy a bíróság elrendelte egy praxisától eltiltott budapesti ügyvéd letartóztatását, aki fiktív számlákat fogadott be. Csütörtökön aztán már egy olvasójuk alapján arról írtak, hogy a NAV által közreadott felvételeken az Amnesty International igazgatójának testvére van. A lap azt írta, kereste Vig Dávidot az ügyben, akire egyébként „a baloldal egyik meghatározó háttérembereként” hivatkoztak, bár az nem derült ki, hogy pontosan mit szerettek volna tőle. A lap cikkét később egyebek mellett a Pesti Srácok, a HírTV, a Magyar Nemzet és a Tények is átvette.

Pár órával később az Amnesty International Magyarország végül közleményben reagált a megjelent írásokra, ebben a szervezet képviselője azt írta, hogy a sajtóból értesültek a folyamatban lévő büntetőeljárásról, amelyben a hírek szerint egy gazdasági társaság vezetője adóelkerülést célzó tevékenységet folytatott. „Reméljük, hogy nem egy újabb, a független civil szféra elleni lejárató kampánysorozat kezdetét látjuk, miközben a kormány ismét egy jogellenes törvényt akar elfogadtatni, amely alaptalan, megbélyegző és félelemkeltő eljárásoknak teheti ki a közéleti kérdésekben megszólalókat” – írta a szervezet.

Jogellenes törvény alatt a kedden tárgyalt szuverenitásvédelmi törvényt érti a szervezet, amely korábban más civil szervezetekkel együtt úgy fogalmazott, hogy ez valójában önkényvédelmi törvény, és a hatalom azon törekvését szolgálja, hogy minden kritikus hangot elhallgattasson. A törvényjavaslatot az ellenzéki pártok is kritizálták a túl általános megfogalmazásai miatt, és egyelőre tényleg nehéz megmondani, hogy mire vonatkozik és mire nem. Ez abból is látszik, hogy Varga Judit előbb a fősodratú médiát is a magyar érdekek ellenségei között sorolta a parlamentben, majd este a tévében már a média álszent rettegéséről beszélt.

A Telex kiemelten kezeli a sajtószabadság veszélyeztetésének ügyét. A szuverenitásvédelmi törvény része ennek a folyamatnak, ezzel kapcsolatban az alábbi cikkeinket javasoljuk:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!