Bővítik a fizetős parkolási zónákat Budapesten, több övezet drágább kategóriába került

2023. november 29. – 10:29

Másolás

Vágólapra másolva

Bővülő és más fizetési kategóriába átkerülő parkolási zónák és a 2024-es folyószámlahitel-keret mellett arról is döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés, hogy nem támogatják a választási rendszer módosítását egy évvel a választások előtt, a fővárosi fideszes képviselők utóbbi kérdésnél tartózkodtak.

A Fővárosi Közgyűlés döntött arról, hogy a kerületek javaslatára átalakítják, illetve kibővítik a parkolási zónákat. A főváros tavaly vezetett be egységes parkolási rendszert. Ekkor összesen négy zónát alakítottak ki, A, B, C és D: ezekben eltérő a parkolás díja, és vannak zónák, ahol a várakozási idő is meghatározott – ezekről itt olvashat bővebben. A jövőben ennek a fizetős rendszernek részei lesznek újabb fővárosi kerületrészek: Zuglóban, Ferencvárosban és Újbudán változtattak, valamint a XII. kerületben is lesznek kisebb technikai átalakítások.

  • Az IX. kerületben a „C” várakozási övezet bővítették a Vágóhíd utca – Üllői út Könyves Kálmán Körút – Soroksári út által határolt területtel;
  • a XI. kerületben az Őrmezői térség „D” várakozási övezetből „C” övezetbe kerül, a várakozási idő 3 órában történő maximalizálása érdekében. Továbbá a Hegyalja út- Budaörsi út – Zólyom köz – Zólyomi út – Radvány utca – Breznó köz által határolt terület – beleértve a határoló utakat is –, továbbá a Nedecvár utca, Breznó köz és a Muskotály utca teljes hossza bevonásra kerül „C” várakozási övezetbe;
  • a XII. kerületi 9814/9 hrsz.-ú ingatlan (Istenhegyi út – Németvölgyi út találkozásánál) átsorolják „B” várakozási övezetből „A” övezetbe;
  • a XIV. kerületben a „C” várakozási övezetet bővítik a Csömöri út – Rákospatak u.– Vezér u.– Egressy út – Lőcsei út – Szugló u. – Fűrész u. – Bosnyák u. – Lőcsei út – Csömöri út által határolt területtel, valamint az Örs vezér tér 11–20. mögötti területet is bevonják a várakozási övezetbe.

A rendelet szerint az övezetek bővítését érintő kérelmek telítettségi vizsgálattal alátámasztottak, indokolt tehát ezek rendeleten történő átvezetése. A változtatásokat egyébként nem a főváros, hanem a kerületek kezdeményezték, ezért került a javaslat a közgyűlés elé.

Forrás: Fővárosi Önkormányzat
Forrás: Fővárosi Önkormányzat

A közgyűlés nem támogatja a választási rendszer átírását, a Fidesz tartózkodott

A Fővárosi Közgyűlés többsége kimondta, hogy nem ért egyet azzal, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek jövő évi választását megelőzően az önkormányzati választási rendszert bármilyen módon átalakítsák. A javaslat az Európa Tanács Velencei Bizottságának gyakorlatára hivatkozik, miszerint az általános választások időpontját megelőző egy évben választási rendszert nem szabad módosítani.

A javaslatot a közgyűlés 18 igen szavazattal fogadta el, a testület fideszes tagjai tartózkodtak vagy nem szavaztak.

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy erre a határozatra azért volt szükség, mert a kormány napok alatt szeretné átírni a választási szabályokat. A Mi Hazánk Mozgalom múlt héten benyújtott egy törvényjavaslatot, amivel a jövő tavaszi önkormányzati választás előtt átírnák a szabályokat Budapesten, visszaállítanák a korábban alkalmazott listás választási rendszert. A Mi Hazánk javaslatát a Fidesz már napirendre is vette, azt rendkívüli parlamenti ülésen tárgyalják csütörtökön.

Az ülésen azt is jóváhagyták, hogy a főváros folyószámlahitel-kerete 2024-ben hónapról hónapra eltérő mértékű lehessen. A tervezet indoklása szerint erre azért van szükség, mert a főváros feladatai teljesítése során a beérkező bevételek, illetve a teljesítendő kifizetések ütemezése nem hangolható össze, ezért tartalékra van szükségük. A tervek szerint jövőre is folyószámla-hitelkeretet vesznek majd igénybe, ami így alakul majd: januárban 20 milliárd forint, februárban 30 milliárd forint, márciustól szeptember közepéig (ilyenkor érkeznek az iparűzési adóból származó bevételek) 40 milliárd forintra nő ez a keret, míg év végéig újra csökken 25 milliárd forintra.

A főváros idén nyárra már megemelte folyószámlahitel-keretét 40 milliárd forintra. Ennek teljes kihasználására végül nem volt szükség, így a jövőre tervezetthez hasonlóan vissza is csökkentették ezt az összeget a 25 milliárdos keretre.

A főváros pénzügyi helyzetével kapcsolatban Kiss elmondta, hogy a főváros miután nyáron hitelből működött szeptemberre újra pluszba került, mivel megérkeztek az iparűzési adóból származó pénzek. Azonban november végére újra leapadt a főváros számlája: előző héten mindössze 4 milliárd forintjuk volt. Kiss arról beszélt, hogy hiába spóroltak sokat az energiaköltségeken, a számlák végösszege az árak miatt így is magasabb, mint egy évvel korábban.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy korábbi háttérbeszélgetésen elmondta, hogy a főváros feljelentést tesz, mivel a Magyar Államkincstár nem tartotta be a Fővárosi Törvényszék azonnali jogvédelmet biztosító döntését, ami megtiltotta, hogy a szolidaritási adó miatt Budapest által indított indított per lezárultáig levonják a szolidaritási adó havi összegét. Az államkincstár reagált is: szerintük jogszerű volt a levonás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!