Karácsony Iványiék tüntetésén: A hazaszeretet nem azt jelenti, hogy szeretjük a fociválogatottat

2023. november 24. – 18:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarországon nem egy állam van, hanem egy rablóbanda, ami az adófizetők pénzéből tulajdonképpen magánvagyonokat épít, és közben magára hagyja azokat az embereket, akikről Iványi Gáborék, a civilek és az önkormányzatok igyekeznek valahogy gondoskodni” – mondta Karácsony Gergely budapesti főpolgármester pénteken az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) „Adj egy órát az életedből!” nevű demonstrációján. Rajta kívül Mácsai Pál színművész szólalt fel még a józsefvárosi Dankó utcában.Karácsony szerint az, ahogyan az állam bánik a legelesettebb emberekkel, világosan megmutatja, hogy Iványi Gáborék jó úton járnak. Az „éhezők szolidaritásának” nevezte, hogy az anyagi problémákkal küzdő fővárosi önkormányzat próbál segíteni az Iványi vezette szervezeteknek. „Amíg fővárosi önkormányzat van, addig mindenhol segít, ahol kell” – jelentette ki. A főpolgármester szerint a történelem során sokszor próbálták megtörni Budapest gerincét, de ha 150 évig nem sikerült, akkor ezután sem fog. Karácsony ezután a hazaszeretet mibenlétéről beszélt. Úgy fogalmazott:

„A hazát szeretni nem azt jelenti, hogy szeretjük a fociválogatottat. Persze szeretjük azt is.”

Szerinte a hazaszeretet azt jelenti, hogy szeretjük azokat is, akik hasonlóak hozzánk és azokat is, akik különbözőek. Ha csak azokat az embereket tudjuk szeretni, akik olyanok, mint mi, akkor valójában csak magunkat szeretjük, mondta. Beszédét azzal zárta, hogy büszke rá, hogy egy olyan városnak a főpolgármestere, aminek Iványi Gábor a díszpolgára.

Az „Adj egy órát az életedből!” nevű tiltakozássorozat október közepén kezdődött, amikor az MVM az energiaszolgáltatás kikapcsolását helyezte kilátásba a MET tartozásai miatt. Az elmúlt hetekben több tucat művész, civil aktivista, volt, illetve aktív politikus fejezte ki szolidaritását az egyház mellett. Többek között Bródy János, Erdős Virág, Falusi Mariann, Hadházy Ákos, Nagy Ervin és Pikó András állt színpadra a MET Dankó utcai központja elé szervezett eseménysorozaton. Az MVM a beígért határidő után sem kapcsolta ki a szolgáltatásokat, ami a szervezők szerint „a demonstrációt övező figyelemnek is köszönhető”.

A főpolgármester látogatásának a tiltakozás mellett az adta az aktualitást, hogy a napokban írták alá a szerződést, amely értelmében a fővárosi fenntartású BMSZKI átvállalja az Oltalom Egyesület budapesti szociális intézményei mintegy hetven dolgozójának fizetését. A Fővárosi Közgyűlés októberben fogadta el az erről szóló javaslatot.

A MET és az állam közti vita miatt az egyházhoz tartozó intézmények napról-napra egyre bizonytalanabb helyzetbe kerülnek, van ahol a dolgozók hónapok óta nem kapják meg rendesen a fizetésüket. Iványi és a MET következetesen azt kommunikálja, hogy önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe, a magyar állam miatt halmoztak fel tartozást a NAV-nál és az MVM-nél. Állításuk szerint azért nem tudják kifizetni a tartozásaikat, mert ők sem kapják meg a magyar államtól a nekik járó támogatásokat. Iványiék pénzügyi helyzetéről ebben a cikkben írtunk korábban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!