Határozatlan idejű tüntetést hirdettek a Dankó utcába Iványi Gáborék

2023. október 17. – 21:08

Másolás

Vágólapra másolva

Határozatlan idejű tüntetést hirdetett kedden délutántól a Dankó utcai központjába az Iványi Gábor által vezetett Magyar Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesültet – derül ki Facebook-posztjukból. Állításuk szerint az állam eddig 700 millió forint normatív támogatást és 71 millió forint 1 százalékos felajánlást vont el tőlük, amivel veszélybe sodorták a 20.000 általuk ellátott rászoruló kiszolgálását.

Iványiék pénteken fizetési felszólítást kaptak, amely szerint ha nem rendezik a tartozásaikat, 63 intézményükben kikapcsolhatják a gázt és az áramot. Szerintük nincs más választásuk, mint hogy határozatlan idejű demonstrációt indítsanak az intézményeik megvédéséért.

Az eseménysorozat címe „Adj egy órát az életedből!”, ennek megfelelően a velük szimpatizálókat arra kérik, hogy egy órát töltsenek náluk a tüntetésen. Ezen minden nap délután öt és hat között ismert közéleti személyiségek és művészek fognak fellépni és felszólalni.

Iványiéknak a MET egyházi státuszával kapcsolatos vitája van a kormánnyal. A MET-et 2011-ben fosztotta meg státuszától az állam az új egyházi törvénnyel. A MET később pert nyert a magyar állammal szemben, az ítélet szerint a magyar állam alkotmánysértő módon vette el az egyházi státuszt, és azt köteles visszaállítani. Eszerint tehát az államnak visszamenőlegesen is ki kellett volna fizetnie azt a pénzt, amit a MET akkor kapott volna, ha megmarad az egyházi besorolása.

2022 februárjában a NAV azzal vádolta meg az egyházat, hogy 3 milliárd forint járulékot nem fizettek be a dolgozóik után. Iványiék úgy reagáltak, hogy az állam ennek négyszeresét halmozta fel velük szemben, és az egyház elleni támadásról beszéltek. A MET és a kormány viszonya egyre rosszabb, az egyház Iványi szeptemberi kiáltványa szerint már alapnormatívát sem kap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!