Segélykérő kiáltványt adott ki Iványi Gábor, miután a NAV nem fizet alapnormatívát az egyházának

2023. szeptember 13. – 13:33

Másolás

Vágólapra másolva

Segélykérő kiáltványt fogalmazott meg Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lelkésze, és az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke – írja a Hvg.

Iványi kiáltványa szerint a magyar állam hivatalos szervei a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget és segítő intézményeit olyan méltatlan helyzetbe hozták, ami komolyan veszélybe sodorja a karitatív munkát, amit végeznek. „Ezt az államtól átvállalt munkát a rendszerváltás óta, sőt bizonyos fontos részeit már azt megelőzően is végeztük” – szól a kiáltvány.

A MET-et 2011-ben fosztotta meg státuszától az állam az új egyházi törvénnyel. A MET később pert nyert a magyar állammal szemben, mivel 2013-ban az Alkotmánybíróság kimondta: a magyar állam alkotmánysértő módon vette el a státuszukat, és a jogállást köteles is visszaállítani. A kormány azonban azóta sem hajlandó úgynevezett „közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást” kötni velük, ami miatt a MET komoly összegektől esik el, és adósságcsapdába került.

Ezt csak tetézi, hogy Iványiék szerint „a kormány illetékes miniszteri utasítására a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) az elvégzett munkánk után járó alapnormatívát is drasztikusan csökkentette, majd teljes mértékig elkobozta.”

Emiatt most nem tudják rendesen kifizetni azt a nagyjából ezer dolgozót, aki a szociális, oktatási, egészségügyi, családsegítő és lelki szolgálatukban dolgozik. Veszélybe került 3000 hátrányos helyzetű gyerek oktatása és étkeztetése, valamint a hozzájuk tartozó idősotthonok, szegény kórház és hajléktalanszálló üzemeltetése is.

„Ha bárki, aki olvassa ezt a kiáltványt bárhol a földön, és úgy érzi, nem taposható el egy az alapvető emberi jogokért és a szegényekért, kiszolgáltatottakért élő közösség, azt kérem, tegye meg, ami tőle telik. Akadályozzuk meg, hogy a lélektelen önkény jusson méltatlan diadalra”

– zárul a kiáltvány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!