Bejegyzett egyház lett Iványi Gábor közössége

2022. november 18. – 13:36

Másolás

Vágólapra másolva

„Céljainkhoz egy lépéssel közelebb kerülve úgynevezett bejegyzett egyházzá minősült a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET), miután a bíróság döntése után az ügyészség fellebbezését elutasították. Mindez azonban még nem jelenti azt, hogy visszakaptuk korábbi státuszunkat, ahhoz a magyar államnak közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást kellene kötnie velünk, ám eddig erre hiába vártunk”

– írta közleményében a MET elnöke, Iványi Gábor.

Kifejtette, hogy ebben a kategóriában egyedül az ő közössége van. A továbblépés miatt levelet írt az ügyben eljárni illetékes Semjén Zsoltnak, ő azonban második hónapja nem reagál megkeresésükre.

Hozzátette, hogy a bejegyzett egyház státusz a jelenlegi egyházi törvény (Ehtv.) szerint a harmadik fokozat: vallási tevékenységet végző egyesület, nyilvántartásba vett egyház, bejegyzett egyház, bevett egyház. A MET-et 2011-ben fosztotta meg státuszától az állam az új egyházi törvénnyel. A MET később pert nyert a magyar állammal szemben ugyanazon az alapon, melyen 2013-ban az Alkotmánybíróság kimondta: a magyar állam alkotmánysértő módon vette el, és több más diszkriminált felekezettel együtt 2012. január 1-jével jogállásunkat köteles visszaállítani. Iványi emlékeztetett arra, hogy a kormány ezt a határozatot figyelmen kívül hagyja.

A MET-nek 2022-ben 52 ezren kínálták fel adójuk egy százalékát, amivel a negyedik legtámogatottabb felekezet.

2022 februárjában a NAV azzal vádolta meg az egyházat, hogy 3 milliárd forint járulékot nem fizettek be a dolgozóik után. Iványiék úgy reagáltak, hogy az állam ennek négyszeresét halmozta fel velük szemben, és az egyház elleni támadásról beszéltek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!