Közel 140 millióval többet gyűjtött össze az 1 százalékos felajánlásokból Iványi Gábor egyháza, mint tavaly

2022. szeptember 30. – 12:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2022-ben a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET), és az Oltalom Karitatív Egyesület is jelentősen több támogatást gyűjtött össze az 1 százalékos felajánlásokból, mint 2021-ben – áll a MET közleményében.

Mint írják, a MET támogató köre tizenkétezer fővel, több mint harminc százalékkal növekedett 2021-hez képest. Idén 51813 fő ajánlotta fel adója 1 százalékát Iványi Gábor egyháza javára.

A szintén Iványi nevével fémjelzett Oltalom támogatóinak száma szintén nagy mértékben, közel 25 százalékkal emelkedett egy év alatt, 2022-ben 7637 fő rendelkezett adója egy százalékáról az egyesület javára.

A MET támogatói összesen 454.074.942 Ft-ot ajánlottak fel, míg az Oltalom 66.760.753 Ft összeget kapott a rendelkezők jóvoltából.

Tavaly a MET 316 millió forintot gyűjtött össze az 1 százalékos felajánlásokból.

Iványi több mint negyven éve jegyeztette be a MET-et, egyházi státuszukat azonban 2012-ben elvonta a kormány, amit azóta sem hajlandók rendezni. Tavaly februárban visszakapták a technikai számukat, ami azt jelentette, hogy 2021-ben már nekik is fel lehetett ajánlani az egyházi szervezeteknek adható 1 százalékot. Bejegyzett egyházak esetében az állam az 1 százalékos felajánlásokat hasonló nagyságrendű összeggel egészíti ki. A technikai számmal rendelkező „egyházi tevékenységet végző szervezetek” esetében azonban nincs ilyen kötelezettsége.

A MET hosszú eljárás után idén májusban végül visszakapta a „bejegyzett egyház” státuszt, a döntés azonban még nem emelkedett jogerőre, az ügyészség ugyanis fellebbezett ellene.

A MET Strasbourgban is pert nyert a Magyar Állammal szemben, ekkor kimondták, hogy alkotmánysértő módon fosztották meg őket egyházi státuszuktól, és jár nekik visszamenőleg a visszatartott pénz. Viszont a bíróság csak a pénzek kifizetésére kötelezte a Magyar Államot, az egyházi státuszuk rendezésére nem.

Az elmúlt tíz évben komoly tartozásokat halmozott fel a MET a közművek felé, tavaly februárban pedig a szervezet egyes intézményeire összesen 246,13 millió forintos bírságot szabott ki a NAV. A MET vezetője évek óta, következetesen azt mondja, hogy azért nem tudják kifizetni a tartozásaikat, mert ők sem kapják meg a magyar államtól nekik járó támogatásokat. Iványi korábban arról beszélt, hogy szerinte azért akarja ellehetetleníteni a jelenlegi hatalom, mert a kormány eltávolodott azoktól az értékektől, amelyeket képviselve közösen rendszert váltottak 1989-ben. A házkutatást is politikai akciónak minősítette.

Orbán Viktor és Iványi Gábor küzdelmét ebben a cikkünkben mutattuk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!