316 milliót gyűjtött össze az 1 százalékos felajánlásokból Iványi Gábor egyháza tavaly

2022. június 13. – 08:41

Másolás

Vágólapra másolva

Az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) 316 millió forintot gyűjtött össze az 1 százalékos felajánlásokból tavaly, írja a Magyar Nemzet a NAV összesítésére hivatkozva. A MET-nek közel 40 ezren ajánlották fel személyi jövedelemadójuk 1 százalékát 2021-ben. Iványi korábban azt mondta, a felajánlók száma alapján az ötödik legtámogatottabb egyház az övék, a református, az evangélikus és a Krisna-tudatú Hívők után.

A kormánypárti lap szerint ezzel az ötödik legtöbb felajánlást gyűjtötték a technikai számmal rendelkező szervezetek közül, több pénzt kaptak, mint például a Hit Gyülekezete, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH).

Iványi több mint negyven éve jegyeztette be a MET-et, egyházi státuszukat azonban 2012-ben elvonta a kormány, amit azóta sem hajlandók rendezni. Tavaly februárban azonban visszakapták a technikai számukat, ami azt jelentette, hogy 2021-ben már nekik is fel lehetett ajánlani az adó 1 százalékát.

Február 21-én tucatnyi, sárga mellénybe öltözött NAV-os vonult ki a Dankó utca 11–13. szám alá az Oltalom Egyesülethez, ahol házkutatást tartottak, eszközöket, bizonyítékokat kerestek. Az adóhatóság szerint különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt indítottak nyomozást. A házkutatás miatt február 21-én este szolidaritási akciót tartottak az ellenzéki pártok a Dankó utcában.

Az elmúlt tíz évben komoly tartozásokat halmozott fel a MET a közművek felé, tavaly februárban pedig a szervezet egyes intézményeire összesen 246,13 millió forintos bírságot szabott ki a NAV. A MET vezetője évek óta, következetesen azt mondja, hogy azért nem tudják kifizetni a tartozásaikat, mert ők sem kapják meg a magyar államtól nekik járó támogatásokat.

Iványi korábban arról beszélt, hogy szerinte azért akarja ellehetetleníteni a jelenlegi hatalom, mert a kormány eltávolodott azoktól az értékektől, amelyeket képviselve közösen rendszert váltottak 1989-ben. A házkutatást is politikai akciónak minősítette.

Orbán Viktor és Iványi Gábor küzdelmét ebben a cikkünkben mutattuk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!