Lejárt az MVM-befizetések határideje, de nem kapcsolták le az áramot és a gázt Iványiéknál

2023. október 25. – 09:40

Másolás

Vágólapra másolva

A szolidaritási akcióknak is köszönhető Iványi Gábor szerint, hogy az MVM a lejárt határidők ellenére sem szüntette meg az áram- és gázszolgáltatási szerződést – írja a Népszava a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője által küldött sajtóközlemény alapján. Iványi ebben azt írta, hogy eddig a budaörsi, a szegedi, az orosházi, a fővárosi, valamint a III., a VII., a VIII. és a XVIII. kerületi önkormányzat biztosította az intézményeket egyszeri vagy folyamatos támogatási szándékáról, továbbá az elmúlt bő egy hónapban adományokból több mint 180 millió forint támogatás folyt be, ebből az elmaradt bérek egy részét fedezték.

Arról volt szó, hogy a DM is támogatja majd Iványiékat, ám ők elálltak ettől, a „kialakult helyzetre” hivatkozva. Az nem derült ki, hogy ez alatt mit értenek.

Iványi egyúttal a sajtóközleményben bejelentette azt is, hogy „a státuszunk jogellenes megvonása következtében előállt krízishelyzetben” elkerülhetetlen az erőforrások átcsoportosítása, amely „szükségszerűen azt is eredményezi, hogy néhány intézmény más fenntartóhoz kerül át az egyházunktól”. Például a beregi többcélú intézmény vezetői, tantestületei és szülői munkaközösségei szorgalmazták a fenntartóváltást, valamint a felsődobszai és nagykinizsi óvodák esetében Iványi Gáborék szerint jobb lesz, ha az óvodát és a közétkeztetést biztosító konyhát a továbbiakban az önkormányzat működteti, erről egyeztetnek.

Iványiék szerint az állam miatt kerültek nehéz helyzetbe

Iványiéknak a MET egyházi státuszával kapcsolatos vitája van a kormánnyal, emiatt az idetartozó intézmények napról napra egyre bizonytalanabb helyzetbe kerülnek. A MET-et 2011-ben fosztotta meg státuszától az állam az új egyházi törvénnyel. A MET később pert nyert a magyar állammal szemben, az ítélet szerint a magyar állam alkotmánysértő módon vette el az egyházi státuszt, és azt köteles visszaállítani. Eszerint tehát az államnak visszamenőlegesen is ki kellett volna fizetnie azt a pénzt, amit a MET akkor kapott volna, ha megmarad az egyházi besorolása.

Iványiék állítása szerint az állam eddig 700 millió forint normatív támogatást és 71 millió forint 1 százalékos felajánlást vont el tőlük, amivel veszélybe sodorták 20 ezer rászoruló ellátását. A kialakult helyzet miatt határozatlan idejű tüntetést hirdettek a budapesti Dankó utcába.

2022 februárjában a NAV azzal vádolta meg az egyházat, hogy 3 milliárd forint járulékot nem fizettek be a dolgozóik után. Iványiék úgy reagáltak, hogy az állam ennek négyszeresét halmozta fel velük szemben, és az egyház elleni támadásról beszéltek. A MET és a kormány viszonya egyre rosszabb, az egyház Iványi szeptemberi kiáltványa szerint már alapnormatívát sem kap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!