Művészi szabadság és intézményi autonómia címmel tart előadást L. Simon László

2023. november 17. – 18:52

Művészi szabadság és intézményi autonómia címmel tart előadást L. Simon László
L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) volt főigazgatója – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjának választhatják L. Simon Lászlót november 28-án, már csak az akadémiai székfoglalóját kell megtartania. A Nemzeti Múzeum két hete menesztett főigazgatója nem akármilyen témában tartja az előadását, a Telex birtokába került meghívó szerint a

„Művészi szabadság és intézményi autonómia”

címmel beszél a Pesti Vigadóban.

Az előadás az elmúlt hetek történései után különösen érdekes lehet. L. Simont ugyanis arra hivatkozva rúgta ki Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Múzeum éléről, hogy a World Press Photo kiállításon három, melegeknek fenntartott idősotthonban készült szociofotója miatt nem tiltották meg a látogatást a 18 éven aluliaknak.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője kért törvényességi felügyeleti eljárást a múzeumot fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztériumtól, mert szerinte az LMBTQ-propagandával, azaz a homoszexuálisokat ábrázoló fotók bemutatásával a múzeum vezetése megszegte a 2021-ben elfogadott, gyermekvédelminek nevezett törvényt. A minisztériumi vizsgálat is erre az eredményre jutott, és felszólították a múzeum főigazgatóját, L. Simon Lászlót, hogy szigorítson a beléptetésen, és csak 18 éven felülieket engedjen be. A múzeum vezetése szerint ugyanakkor nem kérhetik el a látogatók személyi igazolványát. A történet vége L. Simon azonnali menesztése lett.

Csák János a döntés után azt mondta a parlamentben, hogy aki nem tudja betartatni a törvényeket, az alkalmatlan vezető. L. Simon pedig a héten Ungár Péter podcastjában arról beszélt: a menesztése után választóvonalhoz érkezett a magyar közélet. Az a kérdés szerinte, hogy mi az, amit egy demokráciában egy kiállítás bemutathat, és hol teszünk különbséget cenzúra és korhatár között.

Az MMA-s előadása pedig azért is érdekes, mert Hiller István MSZP-s országgyűlési képviselő, volt kultuszminiszter nemrég arról beszélt az ATV-ben, hogy szerinte a kiállítás körüli botrány valójában csak ürügy volt, és Csák más miatt akart megszabadulni L. Simontól. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) október elejei közgyűlésén L. Simon László akadályozta meg (levetette a napirendről), hogy a leköszönő elnök, Vashegyi György tiszteletbeli elnök lehessen. Márpedig Hiller szerint Vashegyi György és Csák között nagyon erős szakmai kapcsolat van, és a miniszter ezért nem nézte jó szemmel L. Simon akcióját.

A meghívó szerint a laudációt Lezsák Sándor fideszes országgyűlési képviselő mondja, aki a menesztés után megpróbálta jobb kedvre deríteni L. Simont. Az MMA elnöksége nevében pedig Rátóti Zoltán vesz részt a rendezvényen. Rátóti igazi szakértője az intézményi autonómiának: ő lett az első rektora a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek, miután az Országgyűlés fideszes többsége széles körű tiltakozások és tüntetések közepette alapítványi fenntartásba szervezte ki az egyetemet. Az intézmény autonómiáját sértő döntés miatt az egyetem több neves oktatója is távozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!