L. Simon László: Az a kérdés, hol teszünk különbséget cenzúra és korhatár között

2023. november 14. – 20:29

Másolás

Vágólapra másolva

Azt, hogy az LMP-s Ungár Pétert kifejezetten érdekli a Nemzeti Múzeum éléről Dúró Dóra hathatós közbenjárásával kirúgott L. Simon László ügye, már abból is lehetett sejteni, hogy többször is hosszan értekezett róla az elmúlt napokban. Kedden aztán Szombathelyen egy nyilvános podcastfelvételen ment kicsit tovább, ahol magát L. Simont faggatta a történtekről. Az egykori igazgató itt többek közt arról is beszélt, hogy szerinte nem az általa is megszavazott melegellenes törvénynek lett az áldozata, hanem a törvény értelmezésének.

L. Simon a beszélgetésen elmondta, a gyerekeit nagyon megviselte a kirúgása. Nem akar elhamarkodottan ítéletet mondani, és idő kell neki, hogy az egész leülepedjen és magyarázatot adjon rá úgy, hogy a személyisége ne sérüljön. Szerinte most választóvonalhoz érkezett a magyar közélet, az a kérdés, hogy mi az, amit egy demokráciában egy kiállítás bemutathat, és hol teszünk különbséget cenzúra és korhatár között.

Ungár természetesen rákérdezett, hogy újra megszavazná-e a gyermekvédelminek nevezett törvényt, amit ő ugye elutasított. L. Simon erre konkrétan nem reagált, de azt elmondta, hogy szerinte ő nem a törvény áldozata, hanem a törvény értelmezéséé. Ő úgy látja, hogy a jogalkotói szándék egyértelmű volt, és nem akartak mások életébe beleszólni. Szerinte a felvilágosításnak ott van a helye az oktatásban,

de az nincs rendben, hogy valaki rózsaszín bugyiban bemegy az alsósokhoz, és arról magyaráz, hogy lehetnek más neműek, mert ez az ő döntésük kilencévesen.

Szerinte a szándék így helyes volt, de tökéletes szöveget nehéz alkotni, ő pedig nem is állítja, hogy ez tökéletes lenne. Szerinte olyan szöveget kell alkotni, amely kevés szabad értelmezést tesz lehetővé, emellett pedig a jogalkalmazóknak is nagy a felelősségük abban a tekintetben, hogy mit tekintenek a törvény hatálya alá tartozónak.

L. Simon egyébként úgy véli, hogy nem szerepelt olyan kép az ominózus kiállításon, ami a törvény szövegét vagy szellemiségét sértette volna.

Azt is hozzátette, hogy az élet bármilyen célú bemutatása fontos, és komoly pedagógiai jelentősége lehet.

L. Simon László kirúgásáról Gulyás Gergely korábban azt mondta, szerinte Csák János jól döntött, de a kollégáinak jelentős része vélhetően nem így látta, mert az utolsó állománygyűlésére menet négyszázan tapsolták a múzeumi díszlépcsőházban. Ungár Péter és L. Simon László kedd esti beszélgetésével szerdán egy videóban hosszabban is foglalkozunk majd a Telexen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!