Hiller István szerint a World Press kiállítás körüli botrány csak ürügy volt, nem amiatt rúgták ki L. Simon Lászlót

2023. november 10. – 13:44

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez a döntés gesztus volt a radikális jobboldal szavazói felé” – mondta L. Simon László kirúgásáról Hiller István MSZP-s képviselő, volt kultuszminiszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában csütörtök este.

Csák János hétfőn menesztette azonnali hatállyal L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. A főigazgató menesztése hátterében az LMBTQ-propagandával megvádolt World Press Photo kiállítás körüli ügy állhat. Dúró Dóra múlt héten törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kérte Csák Jánostól a kiállításon bemutatott három szociofotó miatt, amelyek egy melegeknek fenntartott Fülöp-szigeteki idősotthont dokumentáltak. A miniszter szerint is törvényt sértett a Nemzeti Múzeum, és a családok védelméről szóló törvény értelmében arra kérte L. Simon Lászlót, hogy szigorítson a belépésen, és csak 18 éven felülieket engedjen be. A főigazgató erre azt reagálta, hogy ezt nem tehetik meg, mert a múzeum senkitől nem kérheti el a személyi igazolványát. Csák ezután menesztette, mert „olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette”. Az aznapi parlamenti ülésnapon Hiller István kérdésére azt válaszolta, L. Simon alkalmatlan vezető, „mert nem tudja betartani a törvényeket”.

Hiller szerint azonban az egész kiállítás körüli botrány valójában csak ürügy volt, Csák más miatt akart megszabadulni L. Simontól. A politikus szerint, „ha ez nem lett volna, akkor később találtak volna más okot”.

Hiller a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) október elejei közgyűlésére vezette vissza az okot, amin állítólag L. Simon László akadályozta meg (levetette a napirendről), hogy a leköszönő elnök, Vashegyi György tiszteletbeli elnök lehessen – szerinte ezzel részben a kormány akaratával is szembement a főigazgató.

„Én nagyon nagy biztonsággal mondom, hogy mivel Csák miniszter és a Magyar Művészeti Akadémia neves zenész elnöke között egy teljesen más ügyben nagyon erős szakmai kapcsolat van – ez a Zeneakadémia ügye –, ez a szövetség elbírja azt, hogy ha megakadályozza valaki, legyen az a Nemzeti Múzeum főigazgatója, hogy az elnökből tiszteletbeli elnök legyen, akkor a Fideszen belül bizony ez a társaság a kulturális szférában kimondottan befolyásos” – fogalmazott Hiller.

Csák János múlt hét pénteken (tehát két nappal L. Simon kirúgása előtt) Vashegyi Györggyel együtt adta a Nemzet Művészének járó díjakat az MMA Székházában. Az MTI beszámolója szerint a beszédében szót ejtett a leköszönő elnök tiszteletbeli elnökké kinevezésének fontosságáról is.

Csák az ünnepségen arról beszélt, fontosak azok az intézmények, amelyek generációkon átívelve képesek továbbvinni a hagyományt, az intézmények élén pedig fontos a vezetők személye. Az MTI beszámolója szerint a miniszter ezért bírálta, hogy az MMA legutóbbi közgyűlésén Vashegyi György leköszönő elnököt nem kérték fel tiszteletbeli elnöknek. Csák János igazságtalanságnak nevezte, hogy a közgyűlés úgy döntött, még csak szavazásra sem bocsátja a tiszteletbeli elnök megválasztását. Azt mondta,

ezzel „egy hagyomány szűnik meg, hiszen az eddigi leköszönő elnökök mind tiszteletbeli elnökök lettek. Ez szerintem igazságtalanság”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!