Eutanázia: a magyarok többsége elfogadná egy közvélemény-kutatás szerint

2023. november 10. – 12:13

Eutanázia: a magyarok többsége elfogadná egy közvélemény-kutatás szerint
Hofher József jezsuita szerzetes, Karsai Dániel alkotmányjogász és gyógyíthatatlan beteg, illetve dr. Orosz Gábor evangélikus lelkész vitája az eutanáziáról október 30-án a Párbeszédek Házában – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok 79 százaléka elfogadhatónak tartja az eutanáziát, legalábbis az Opinio piackutató alkalmazásával készült országosan reprezentatív kutatás eredményei alapján.

A megkérdezettek 20 százaléka teljes mértékben, míg 59 százalékuk bizonyos körülmények között támogatja az önálló rendelkezés jogát. Mindössze 7 százalék ellenzi teljesen azt, hogy saját haláluk mikéntjéről és idejéről az emberek maguk dönthessenek.

Gyógyíthatatlan állapotban a többség elfogadná

A Karsai Dániel ügye kapcsán kirobbant eutanázia-vita egy fontos és eddig kevéssé tárgyalt témára vetett fényt: vajon a magyarok többsége hogyan érez ezzel kapcsolatban. Az Opinio felmérése alapján összességében elmondható, hogy a diplomások a leginkább elfogadóak a kérdésben, míg a 16–29 éves korosztály, valamint a 8 általánost végzettek a legbizonytalanabbak abban, hogy támogatják-e az eutanáziát.

A válaszadók legnagyobb arányban úgy foglaltak állást, hogy az eutanázia akkor lenne elfogadható, ha a beteg súlyos, gyógyíthatatlan állapotban van (67 százalék), de az elfogadható indokok között sokan jelölték azt is, ha a beteg kifejezetten kéri a „kegyes halál” lehetőségét (56 százalék).

Az eutanáziát a többség (73 százalék) szigorú szabályozás mellett engedélyezné, 19 százalék teljesen legálissá tenné, 8 százalék pedig teljes tiltást szeretne. Itt is elmondható, hogy leginkább a fiatalok, a 8 általánost végzettek, valamint a férfiak állnak ki a tiltás mellett, míg az idősebbek, magasabban iskolázottak, valamint a nők jelentősen elfogadóbbak.

Forrás: Opinio
Forrás: Opinio

A társadalmi párbeszéd fontosságát illetően a válaszadók relatív többsége (47 százaléka) egyetért azzal, hogy széles körű vitára lenne szükség a kérdésről. Akik a vita lehetőségét is elutasítják, azok 18 százaléknyian vannak.

A kutatás az Opinio piackutató applikációval történt 923 ember megkérdezésével 2023. október 13-án. Az eredmény országosan reprezentatív a 16–59 éves, okostelefonnal rendelkező magyarokra, kor, nem, iskolai végzettség, lakóhelytípus és lakóhely szerint.

A Karsai-ügy

A 46 éves Karsai Dániel alkotmányjogásznál tavaly augusztusban diagnosztizáltak ALS betegséget. Az amiotrófiás laterálszklerózis betegség lényege, hogy az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, ami idővel teljes bénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek, és a halál fulladás miatt következik be.

Karsai a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indított azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. A Telexnek adott interjújában azt mondta: a sorstársait akarja képviselni, mert mindenkinek joga van ahhoz, hogy döntsön az élete végéről, hozzátéve, a pert alkotmányjogászként egy nagyon érdekes szakmai vitának is tekinti.

Vita valóban lett belőle: a kormány október végén arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel eutanáziára vonatkozó kérelmét. Karsai viszontválasszal reagált.

Az ügyvéd eutanáziához való kérelméről a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is kifejtette a véleményét. „A kormány álláspontja az, hogy az emberi életről nem az embernek kell rendelkeznie”, mondta, majd jobbulást kívánt Karsainak, és hozzátette: „bízzunk a csodában”.

„Ezúton szeretném ismeretlenül is megköszönni Gulyás Gergelynek, hogy jobbulást kívánt nekem és hogy bízik a csodákban – válaszolta Gulyásnak a Facebookon Karsai. Az alkotmányjogász azt írta: döntéselméleti szempontból a csoda fogalmával nem tud mit kezdeni, hiszen az természeténél fogva meglepetés.„Úgyhogy köteles tisztelettel, de továbbra is követelem, hogy a Kormány biztosítsa az életvégi döntéshez való jogot nekem és minden magyar állampolgárnak” – olvasható a posztjában. Karsai emellett felhívta Gulyás figyelmét arra, hogy ha jogot végzett, akkor biztosan ő is tudja, hogy igenis az embernek kell rendelkeznie az emberi életről, „az Alaptörvényben is foglalt emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jog ugyanis pontosan ezt jelenti”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!