A NAV átutalta az Iványi Gábor egyesületének felajánlott több mint 71 millió forintot

2023. október 27. – 18:08

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végrehajtási felfüggesztést adott az Oltalom Karitatív Egyesületnek, és átutalta számukra az adófizetők által felajánlott 1 százalékokat, több mint 71 millió forintot – írta a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) pénteki közleménye.

„Hálásak vagyunk a sok civil felajánlásért, és a NAV-nak is azért, mert belátták: ezt a pénzt nekünk és nem nekik szánták. Ez a nagy összeg sajnos csak a töredékét fedezi a fizetési kötelezettségeinknek, de mégis fontos jele a jogszerűség és a józan ész győzelmének az öncélú gonoszság felett” – áll az Iványi Gábor által vezetett MET közleményében.

Hozzátették, hogy ezzel párhuzamosan a Belügyminisztérium országszerte 10-12 fős hivatali ellenőrcsoportokat küldött az intézményeikbe. „Mondván, hogy mivel nem fizetünk, biztosan nem végezzük el a vállalt feladatainkat. Nagyon kedves ellenőrök érkeztek hozzánk, akik, ahogy minden eddigi eseteben, úgy most sem találtak semmilyen elmaradást, hibát a szolgáltatásainkban” – írták.

Az ügy előzménye, hogy az állam 2011-ben az új egyházi törvénnyel megfosztotta egyházi státuszától a MET-et. Iványiék állítása szerint az állam ezzel több száz millió forint normatív támogatást és 71 millió forint 1 százalékos felajánlást vont el a szervezettől és a hozzá kapcsolódó egyesülettől, amivel veszélybe sodorták 20 ezer rászoruló ellátását. A MET később pert nyert a magyar állammal szemben, az ítélet szerint az állam alkotmánysértő módon vette el az egyházi státuszt, és azt köteles visszaállítani. Eszerint tehát az államnak visszamenőlegesen is ki kellett volna fizetnie azt a pénzt, amit a MET akkor kapott volna, ha megmarad az egyházi besorolása.

A kormány azonban azóta sem hajlandó úgynevezett „közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást” kötni velük, ami miatt a MET komoly összegektől esik el, és adósságcsapdába került. 2022 februárjában a NAV azzal vádolta meg a MET-et, hogy 3 milliárd forint járulékot nem fizettek be a dolgozóik után. Iványiék erre úgy reagáltak, hogy az állam ennek négyszeresét halmozta fel velük szemben, és az egyház elleni támadásról beszéltek. A MET és a kormány viszonya egyre rosszabb, az egyház Iványi szeptemberi kiáltványa szerint már alapnormatívát sem kap.

Eközben az adófizetők az 1 százalékos felajánlásokkal több mint 71 millió forintot adtak az Oltalom Karitatív Egyesületnek, de a NAV szinte rögön el is vonta tőlük ezt a pénzt, ugyanis az egyesületnek a MET-hez hasonlóan köztartozása van.

A főváros átmenetileg átveszi az Oltalom szociális intézményeinek dolgozóit

A Fővárosi Közgyűlés többsége szerdán fogadta el azt a javaslatot, aminek értelmében a főváros, illetve cége a BMSZKI (Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei) átmenetileg átveszi az Oltalom és a MET egyházához tartozó szociális intézményekben dolgozókat. A Fidesz módosítót nyújtott be, amivel teljesen átvették volna az Iványiék által működtett intézmények üzemeltetését, de a Közgyűlés többsége ezt elutasította.

A főváros előző héten jelentette be, hogy határozatlan időre átvállalná az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület budapesti szociális intézményeiben dolgozók fizetését. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az érintett dolgozók átmenetileg a főváros cégéhez, a BMSZKI-hez kerülnek.

„A társadalmi szolidaritás és összefogás nagyban hozzájárult ahhoz is, hogy a Fővárosi Önkormányzat megszavazta: átveszi az Oltalom Karitatív Egyesület szociális intézményeinek dolgozóit, november 1-től a helyzet rendeződéséig a fővárostól kapnak fizetést. Ez óriási segítség, nagyon köszönjük Karácsony Gergely főpolgármesternek és a Fővárosi Közgyűlésnek! Ez a nagyvonalú döntés decembertől enyhíti majd a fizetési gondjainkat, amely a dolgozóink 8 százalékát érinti, és visszamenőleg nem nyújt forrást a kifizetésekre” – írta a MET.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!