A főváros átvállalná az Oltalom budapesti szociális intézményeiben dolgozók fizetését

2023. október 19. – 15:57

Másolás

Vágólapra másolva

A főváros határozatlan időre átvenné az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karatitív Egyesület budapesti szociális intézményeiben dolgozók fizetését – jelentette be Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy az itt dolgozók átmenetileg a főváros cégéhez, a BMSZKI-hez (Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei) kerülnének.

A MET és az állam közti vita miatt az egyházhoz tartozó intézmények napról-napra egyre bizonytalanabb helyzetbe kerülnek, van ahol a dolgozók hónapok óta nem kapják meg rendesen a fizetésüket. A főváros vezetése az elmúlt napokban egyeztetett a Magyar Evangéliumi Testvérközösséggel, illetve az Oltalom Karitatív Egyesülettel.

Ahhoz, hogy Budapesten stabil maradjon a szociális ellátás, lépni kell

– mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Kiss elmondta, hogy a MET és az Oltalom Budapesten működtet

  • 260 fős éjjeli menedéket,
  • átmeneti szállást,
  • ápolási osztályt, ami gyakorlatilag kórházi ellátás,
  • nappali melegedőt,
  • népkonyhát,
  • szociális szolgálatot,
  • női szállót és családok átmeneti otthonát is.

Kiss szerint azt elmúlt napok egyeztetései alapján az látszódott, hogy a legszűkebb keresztmetszetet a hónapok óta nem rendezett nettó bérfizetés okozza a dolgozók körében. A főváros célja, hogy a dolgozók ne menjenek el az intézményekből, ezért a jövő heti Közgyűlés elé egy olyan javaslatot visznek, aminek értelmében

november 1-től a főváros átmenetileg biztosítja a nettó béreket és fizetik a bérek utáni járulékokat is.

A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy nem fenntartók lesznek, nem is szeretnének azok lenni, ők kizárólag az ott dolgozók felmondását szeretnék megelőzni. Kiss elmondta, hogy ez egy átmeneti helyzet, ami addig tart míg a magyar kormány és a MET meg nem állapodnak egymással. A főváros bízik abban, hogy ez minél hamarabb megtörténik.

A segítségre azért is szükség van, mert Budapesten az éjszakai szállásokon rendelkezésre álló 1264 éjszaki férőhelyből nagyjából 260 férőhelyet a MET és az Oltalom üzemeltet, ezek kiesése problémát okozna.

Kiss Ambrus abban bízik, hogy az intézkedéssel stabilizálni tudják az érintett intézmények dolgozói létszámát. A főváros költségvetését ez a segítség havonta nagyjából tízmillió forinttal terheli le. Egyelőre folynak a tárgyalások, de az látszik, hogy körülbelül 70 dolgozót kell átmenetileg átvennie a főváros cégének a BMSZKI-nek. Az intézkedés egyelőre határozatlan idejű, hogy a dolgozóknak ne kelljen azon aggódnia, hogy adott határidő után ismét nem lesz fizetésük.

Kiss Ambrus hangsúlyozta, hogy ez az intézkedés csak a fővárosi intézményekre vonatkozik, azok közül is csak a szociális ellátásban résztvevőkre.

Az Oltalomnak és a MET-nek iskoláik és egyéb intézményeik is vannak, az ott dolgozók bérét a főváros nem tudja átvállalni (Szegeden az önkormányzat tízmillió forintos rendkívüli támogatást nyújtott a MET ottani alapítványi iskolájának).

A főpolgármester-helyettes szerint annak kevés a esélye, hogy az MVM tényleg kikapcsolja az Oltalom és a MET intézményeinél a villanyt és a gázt, de ha ez mégis megtörténik, akkor abban bíznak, hogy a korábban beszerzett aggregátorokkal tudják majd biztosítani az ellátást. Egyelőre nagyobb problémának látják azt, hogy a dolgozók jelentős része augusztus-szeptember óta nem kapott fizetést, illetve csak kisebb összegekhez jutottak hozzá.

Egyre nehezebb helyzetbe kerülnek

Iványi Gáboréknak a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) egyházi státuszával kapcsolatos vitája van a kormánnyal. A MET-et 2011-ben fosztotta meg státuszától az állam az új egyházi törvénnyel. A MET később pert nyert a magyar állammal szemben, az ítélet szerint a magyar állam alkotmánysértő módon vette el az egyházi státuszt, és azt köteles visszaállítani. Eszerint tehát az államnak visszamenőlegesen is ki kellett volna fizetnie azt a pénzt, amit a MET akkor kapott volna, ha megmarad az egyházi besorolása. A kormány azonban azóta sem hajlandó úgynevezett „közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást” kötni velük, ami miatt a MET komoly összegektől esik el, és adósságcsapdába került.

2022 februárjában a NAV azzal vádolta meg az egyházat, hogy 3 milliárd forint járulékot nem fizettek be a dolgozóik után. Iványiék úgy reagáltak, hogy az állam ennek négyszeresét halmozta fel velük szemben, és az egyház elleni támadásról beszéltek. A MET és a kormány viszonya egyre rosszabb, az egyház Iványi szeptemberi kiáltványa szerint már alapnormatívát sem kap.

Miután a NAV még a karitatív munka után járó alapnormatívájukat is csökkentette, a nehéz pénzügyi helyzetben lévő egyház, és az egyesület működése is veszélybe került, ami miatt Iványi Gábor nemrég segélykérő kiáltványt fogalmazott meg. Adománygyűjtés indult, hogy a szervezet ki tudja fizetni azt a több ezer dolgozót, akik a MET iskoláiban, tanodáiban, kórházában és hajléktalanszállóján dolgoznak. Iványi Gáborék a hónapban határozatlan idejű tüntetést hirdettek a Dankó utcába, illetve segélykérő kiadványt is megfogalmaztak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szeptember 13-i kormányinfón azt mondta: a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek 2010 óta közel 25 milliárd forintot fizettek ki. A miniszter szerint idén is a szociális területre 963 millió forintot biztosítottak, a köznevelés és szakképzés támogatására 1,8 milliárdot. Közben pedig a személyi jövedelemadó 1 százalékából magánszemélyek 820 millió forintot ajánlottak fel nekik.

Szerdán a Belügyminisztérium azt üzente Iványinak, hogy az elmúlt 13 évben 8,6 milliárd forint állami támogatásban részesült csak a szociális feladatokra a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület. „Fizesse meg az adót, fizesse meg a dolgozók után a járulékot” – üzenték Iványinak.

A MET korábban bírósági úton próbálta elérni, hogy hozzájussanak az igényelt támogatáshoz. Mivel a keresetüket a Fővárosi Törvényszék elutasította, a Kúria pedig be sem fogadta a felülvizsgálati kérelmüket, így az Alkotmánybírósághoz fordultak. Az alkotmányjogi panaszt az Alkotmánybíróság nemrég elutasította.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!