Elutasították Iványiék alkotmányjogi panaszát, továbbra sem jutnak hozzá a nekik járó támogatáshoz

2023. október 18. – 17:51

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította az Ivány Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) alkotmányjogi panaszát az Alkotmánybíróság, írja a 24.hu. Iványiék azért éltek alkotmányjogi panasszal, mert a MET szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményfenntartóként nem kapott kiegészítő költségvetési támogatást a Magyar Államkincstártól, mivel a vonatkozó jogszabályban nem szerepeltek egyházként.

Pedig egy korábbi alkotmánybírósági határozat kimondta, hogy a MET nem veszítette el egyházi jogállását, a jogalkotó azonban nem módosította a működési támogatásra vonatkozó jogszabályokat. A magyar állam 2011-ben fosztotta meg egyházi státuszától a MET-et, amit 2013-ban kaptak vissza egy per végén. Az ítélet szerint az államnak visszamenőlegesen is ki kellett volna fizetnie azt a pénzt, amit a MET akkor kapott volna, ha megmarad az egyházi besorolása.

A MET korábban bírósági úton próbálta elérni, hogy hozzájussanak az igényelt támogatáshoz, de mivel a Fővárosi Törvényszék elutasította a keresetüket, a Kúria pedig be sem fogadta a felülvizsgálati kérelmüket, így az Alkotmánybírósághoz fordultak. Az AB szerint azért utasították el az alkotmányjogi panaszt, mert az nem tett eleget több törvényi követelménynek sem.

Az Iványi Gábor-féle Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, illetve az Oltalom Karitatív Egyesület nemrég nehéz anyagi helyzetbe került. A napokban fizetési felszólítást kaptak, amely szerint ha nem rendezik a tartozásaikat, 63 intézményükben kikapcsolhatják a gázt és az áramot.

Iványiék állítása szerint az állam eddig 700 millió forint normatív támogatást és 71 millió forint 1 százalékos felajánlást vont el tőlük, amivel veszélybe sodorták 20 ezer rászoruló ellátását. A kialakult helyzet miatt határozatlan idejű tüntetést hirdettek a budapesti Dankó utcába.

2022 februárjában a NAV azzal vádolta meg az egyházat, hogy 3 milliárd forint járulékot nem fizettek be a dolgozóik után. Iványiék úgy reagáltak, hogy az állam ennek négyszeresét halmozta fel velük szemben, és az egyház elleni támadásról beszéltek. A MET és a kormány viszonya egyre rosszabb, az egyház Iványi szeptemberi kiáltványa szerint már alapnormatívát sem kap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!