Tízmillió forinttal támogatná a szegedi önkormányzat Iványi Gábor alapítványának iskoláját

2023. szeptember 19. – 13:05

Tízmillió forinttal támogatná a szegedi önkormányzat Iványi Gábor alapítványának iskoláját
A Wesley bejárata – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Tízmillió forintos rendkívüli támogatást nyújtana a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumnak Szeged saját költségvetéséből a város önkormányzati képviselője, Tóth Károly, írja közleményében a polgármesteri hivatal. A javaslatot a szegedi polgármester, Botka László is támogatja, így azt várhatóan a szeptember 22-i ülésen megszavazzák.

Az iskola az Iványi Gábor-féle Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítványa alá tartozik. Az elmúlt időszakban több tanár is felmondott, és már a szülők is aggódnak a nehéz pénzügyi helyzet miatt.

A polgármesteri hivatal szerint erre a rendkívüli támogatásra azért van szükség, mert az iskola „a működőképességének határára került az Orbán-kormány bosszúja miatt”. Szerintük az intézmény „felbecsülhetetlenül értékes pedagógiai munkát végez 2007 óta”, de a tanárok már második hónapja nem kapnak fizetést, a tízmillióból viszont pótolnák a kimaradt béreket.

A Magyar Evangéliumi Testvérközösség által működtetett szociális intézményeknél a dolgozók tizede már felmondott, mert a bérük kifizetése akadozik és bizonytalan. Iványi erre úgy reagált: „Ilyen embertelen kormánya nem volt Magyarországnak az elmúlt ötven évben.”

A MET-et 2011-ben fosztotta meg státuszától az állam az új egyházi törvénnyel. A MET később pert nyert a magyar állammal szemben, mivel 2013-ban az Alkotmánybíróság kimondta: a magyar állam alkotmánysértő módon vette el a státuszukat, és a jogállást köteles is visszaállítani.

A kormány azonban azóta sem hajlandó úgynevezett „közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást” kötni velük, ami miatt a MET komoly összegektől esik el, és adósságcsapdába került. Ráadásul Iványiék szerint „a kormány illetékes miniszteri utasítására a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) az elvégzett munkánk után járó alapnormatívát is drasztikusan csökkentette, majd teljes mértékig elkobozta”. Emiatt nem tudják most rendesen kifizetni azt a nagyjából ezer dolgozót, aki a szociális, oktatási, egészségügyi, családsegítő és lelki szolgálatukban dolgozik.

Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón viszont azt mondta, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek 2010 óta közel 25 milliárd forintot fizettek ki. A miniszter szerint idén a szociális területre 963 millió forintot biztosítottak, a köznevelés és szakképzés támogatására 1,8 milliárdot. Közben pedig a személyi jövedelemadó 1 százalékából magánszemélyek 820 millió forintot ajánlottak fel nekik.

A NAV pedig úgy reagált, Iványi Gábor állításával szemben a NAV-nak nincs olyan feladata, hogy közfeladat ellátására normatívát fizessen, ennélfogva ilyen kifizetést nem tud „drasztikusan csökkenteni” vagy megszüntetni. „Az adóhatóság kizárólag törvényben rögzített esetben utasítható, mely körbe nem tartozik bele konkrét adózó, így a MET adótartozásával kapcsolatos eljárás”, írták. Szerintük a NAV a közfeladatot ellátó szervezetek esetében kiemelten méltányosan jár el, és így a MET és intézményei 1,5 milliárd forintnyi tartozásának végrehajtását hónapokkal ezelőtt felfüggesztették, azok most is szünetelnek.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!