A szülők hozzák a 2-3 ezer forintjukat, és az iskolának akarják adni, hogy ne szűnjön meg

2023. szeptember 18. – 05:00

A szülők hozzák a 2-3 ezer forintjukat, és az iskolának akarják adni, hogy ne szűnjön meg
A Wesley bejárata – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig négyen mondtak fel a Szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium dolgozói közül. Ez az intézmény Iványi Gábor egyháza, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítványának fenntartásában működik, és ősszel sokadszorra került nehéz pénzügyi helyzetbe. Az adóhivatal a nyártól kezdve több mint félmilliárd forintot vont el az egyház intézményeitől. Az Államkincstártól azért nem került át az állami oktatási normatíva kifizetése az iskolafenntartóhoz, az Oltalom Karitatív Egyesülethez, mert a NAV tartozások miatt elvonta a pénzt. A Telexnek Tóth Éva, szegedi intézmény igazgatóhelyettese beszélt a részletekről.

A nyáron már a Szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium dolgozói sem kapták meg a hó elején a teljes fizetésüket: a júniusi és a júliusi bérek késve érkeztek meg. Azután, ami augusztus 10-én és szeptember 10-én járt volna, abból szeptember közepéig egy fillért sem kaptak. Szeptember 15-én kezdtek csipogni a telefonok, hogy beérkezett az átutalás, de nem azt a teljes összeget kapták meg, ami a két hónapra járt volna – válaszolta a Telex szegedi tudósítójának kérdésre Tóth Éva.
Ebben a helyzetben négy munkatárs mondott fel a majdnem 60 fős létszámú tanári karból. A tanári pályát nem hagyták el, azaz nem a státusztörvény miatt mentek el.

Megrendülten, sírva távoztak, és közölték, hogy egy év múlva, ha majd rendeződik nálunk a helyzet, visszajönnek. Olyan kollégák mentek el, akiknek ingatag az anyagi helyzetük, például, aki a két gyermekét egyedül neveli, és már az autóját is el kellett adnia, annyira elfogyott a pénze. Volt, akinek zárolta a bankja a számláját, mert a munkabére nem érkezett meg.

Mivel a Wesley nem egy nagyméretű iskola, a távozókkal kieső órákat megérezték a maradó pedagógusok, de az órarend átdolgozásával és a napközis tanárok bevonásával most még meg tudják tartani a szakórákat is. Ám nem lehet tudni, hogy a pénzügyi válásg meddig húzódik el, hányan tartanak ki fizetés nélkül az iskolában, és hányan fognak távozni, ha nem javul a helyzet.

A Wesley-ben sokan tanítanak nyugdíjas tanárok, ők valamivel jobban el tudják viselni a pénzügyi gondokat, mert a nyugdíjukat természetesen megkapják, így kevésbé kényszerülnek biztosabban fizető új munkahelyet keresni, mint azok, akiknek a bérükből kell megélniük. Utóbbiakat hónapok óta a családjuk támogatja, és vannak, akiknél otthon már feszültségeket okoz, hogy egy fizetésből kell megélni. Sokan az utolsó tartalékaikat élik föl, de mostanra már a megtakarításokat is alaposan lefaragta az infláció.

Egyik nap nagyon reménykedünk, a másik nap azt gondoljuk, nem lesz ebből semmi, nem fognak megoldódni a gondok.

A szülőket már tájékoztatták a nehéz helyzetről

Az iskola vezetői a diákok szüleit is arra kérték, mint a tanárokat, hogy a gyereknek ne beszéljenek a nehézségekről, igyekezzenek megtartani a nyugodt légkört. Az óvodába, az általános és a középiskolába összesen majdnem 200 gyerek jár. A Wesley-t 2007-ben alapította a Testvérközösség, és 2014-től van együtt minden tagozat a jelenlegi épületben, amely korábban önkormányzati iskola volt, majd üresen állt, és az egyház megvette. Az iskola két évvel ezelőtti, szintén gondokkal övezett tanévnyitójáról már beszámoltunk.

Az igazgatóhelyettes szerint a szülők hozzáállása nagyon megható.

Hozzák a kis 2-3 ezer forintjukat, és ide akarják adni, hogy jaj, csak ne szűnjön meg az iskola, mert akkor nem tudják, hogy mi lenne a gyerekükkel.

– mondta könnyes szemmel Tóth Éva.

A Wesley diákjai közül sokan szociálisan hátrányos helyzetű családban élnek, igen kevés pénzből gazdálkodnak. Ez abból is látható az igazgatóhelyettes szerint, hogy egyre többen vannak, akik már nem képesek előfizetni a gyereküknek az iskolai ebédet, ezért nem is kérnek étkeztetést. Most mégis adakoznának.

Volt olyan szülő, aki betelefonált, hogy ő lemond a dohányzásról, és azt a pénzt, amit eddig cigarettára költött, ezután az iskolának adja, mert tudja, hogy a gyereke máshol elvész.

A szülők aggodalma sajnos nem alaptalan – magyarázta a Telexnek az igazgatóhelyettes. Szegeden nincsen másik iskola, amely vállalná sajátos nevelési igényű, autizmussal, beilleszkedési-magatartási-tanulási nehézségekkel, rész-képességzavarokkal élő, hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek nevelését és oktatását. Éppen ezért folyamatos a túljelentkezés már az óvodába is, de helyhiány miatt nem tudnak mindenkit felvenni. Az idén, mint ahogyan tavaly is, az általános iskolában egy első osztályt indítottak.

A sajátos nevelési igényű gyerekek és a szüleik gyakran az általános iskola felső tagozatában jutnak el odáig, hogy a gyereknek jobb lenne máshova járni, mert nem fejlődik, nem érzi jól magát az iskolában, a többieket is zavarja, és a serdülőkkel már nehezebb is kijönni. Ezért sokan mennek át a Wesley-be, most az új tanévre öten iratkoztak be a 7. osztályba. A sajátos nevelési igényű diákokat személyre szabott, a családjukkal egyeztetett fejlesztőprogramok alapján oktatják a Wesley-ben. Minden gyerekkel szakmai munkacsoport dolgozik, amelyben gyógypedagógiai asszisztens, tanító illetve szaktanár, az osztályfőnök, továbbá szükség szerint logopédus, mozgásfejlesztő és gyógypedagógus is van. Ismereteik szerint ez a módszer Szegeden egyedülálló.

Középiskolások 2021-ben a Wesley-ben – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex -archiv
Középiskolások 2021-ben a Wesley-ben – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex -archiv

Iványi Gábor azt mondta a Szeged Tv-nek adott interjúban, reméli, marad annyi tanáruk Szegeden, hogy nem kell bezárni az iskolát. A lelkész kiadott egy kiáltványt, amelyben támogatást kér az oktatási és szociális intézményeinek, ennek részletes indoklását ismertettük.

Ha megszűnne az iskola, egész Szegednek rossz lenne

Ha a Wesley-t a pénzügyi gondok maitt netán be kellene zárni, az érintett diákok és szülők mellett ez erősen megrendítené az egész város oktatási rendszerét is. A különleges nevelést igénylő diákok átkerülnének a város többi iskolájába, ahol valószínűleg nem tudna velük elég fejlesztő pedagógus – ez is hiányszakma – a megfelelő szinten foglalkozni. Sok gyereket éppen azért írattak be ebbe az alapítványi iskolába a szülei, mert máshol nincsenek működő fejlesztő programok.

A Wesley tanárai az elmúlt években a továbbképzéseken és a gyakorlatban is megtanulták, hogyan kell a sajátos nevelési igényű diákokkal eredményesen dolgozni. Ha azonban egy másik iskola osztályába a többi, nem sajátos nevelési igényű diák közé bekerül egy autista vagy egy hiperaktív gyerek, a többieknek nehéz lesz őt elviselni, a tanulásukat is hátráltatja, és az erre a feladatra fel nem készített pedagógus nem igazán tud mit kezdeni vele. A mintegy kétszáz gyerek a Wesley-ből kikerülve sok helyen okozhatna nehezen megoldható gondokat. Mindez az jelenti, hogy a szegedi iskolarendszerben dolgozók, a tanulók és a szüleik mindannyian érdekeltek abban, hogy a Wesley továbbra is működjön, de ezt valószínűleg nem sokan tudják.

A szegedi oktatás helyzetét vélhetően nem látják át azok a fővárosi döntéshozók sem, akik továbbra is pénzügyi bizonytalanságban tartják Iványi Gábor egyházának intézményeit. Az Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott, a szegedivel együtt országszerte 30 intézményben összesen 400 óvodás, mintegy 900 általános iskolás, és majdnem 600 középiskolás tanul. Az intézményekben mintegy ötszázan dolgoztak eddig – ha még nem mentek el.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!