Iványi Gábor: Ilyen embertelen kormánya nem volt Magyarországnak az elmúlt ötven évben

2023. szeptember 18. – 21:44

Másolás

Vágólapra másolva

A dolgozók csaknem tíz százaléka mondott fel a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) által működtetett szociális intézményeknél, van, akinek két hónapja nem tudnak fizetést adni – mondta Iványi Gábor az RTL Híradónak.

A lelkész pár napja nyilvános segélykérő kiáltványt fogalmazott meg, miután veszélybe került a MET szociális intézményeinek működése. Iványi szerint még épp a működőképesség határán vannak, de több kollégája is úgy állt helyt, hogy második hónapja nem kapott fizetést.

A MET vezetője szerint nem kapják meg a normatívát az államtól átvállalt feladatokért. „Rendkívül felelőtlen ez a hozzáállás: olyat nem szokás kultúrállamban csinálni, hogy a teljes normatívára rátenyerel bárki. Ilyet nem lenne szabad csinálni, és nem is igazán törvényes, de nincs olyan kényszerítő eszköz a kezünkben, amivel elérhetnénk azt, hogy legalább a saját törvényeiket tartsák be a túloldalon” – fogalmazott.

„Több mint 30 éve csináljuk ezt, azóta sok kormányváltás volt, de ilyen embertelen kormánya nem volt Magyarországnak az elmúlt 50 évben”

– jelentette ki Iványi, és arról is beszélt: várják, hogy az ország kormánya felébredjen, és legalább abból vonjon le következtetést, hogy egész Európában elszigetelődtek. „Nyíltan keresztényüldöző államokkal cimborálnak, és ha ez valakinek nem esik le, akkor annál is rosszabb helyzetben van maga a magyar állam, mint amilyen helyzetben mi vagyunk.”

A MET-et 2011-ben fosztotta meg státuszától az állam az új egyházi törvénnyel. A MET később pert nyert a magyar állammal szemben, mivel 2013-ban az Alkotmánybíróság kimondta: a magyar állam alkotmánysértő módon vette el a státuszukat, és a jogállást köteles is visszaállítani.

A kormány azonban azóta sem hajlandó úgynevezett „közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást” kötni velük, ami miatt a MET komoly összegektől esik el, és adósságcsapdába került. Ezt csak tetézi, hogy Iványiék szerint „a kormány illetékes miniszteri utasítására a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) az elvégzett munkánk után járó alapnormatívát is drasztikusan csökkentette, majd teljes mértékig elkobozta.” Emiatt nem tudják most rendesen kifizetni azt a nagyjából ezer dolgozót, aki a szociális, oktatási, egészségügyi, családsegítő és lelki szolgálatukban dolgozik.

Frissítés 2023.09.19-én

A NAV szeptember 13-i közleményében azt írja, Iványi Gábor állításával szemben

a NAV-nak nincs olyan feladata, hogy közfeladat ellátására normatívát fizessen, ennélfogva ilyen kifizetést nem tud „drasztikusan csökkenteni” vagy megszüntetni.

„Az adóhatóság kizárólag törvényben rögzített esetben utasítható, mely körbe nem tartozik bele konkrét adózó, így a MET adótartozásával kapcsolatos eljárás” – áll a közleményben.

„Általánosságban valamennyi adózóra vonatkozik az, hogy ha köztartozása van, akkor a Magyar Államkincstár az állami támogatást a tartozás erejéig visszatartja. Ha valakinek vélt vagy akár valós követelése van az Állammal szemben, akkor azzal nem csökkentheti az adó- vagy járulékfizetési kötelezettségét, különösen úgy nem, hogy a dolgozói bruttó béréből levont társadalombiztosítási járulékot a sajátjaként kezeli, így kárt okozva az alkalmazottainak és azok családtagjainak.

A közfeladatot ellátó szervezetek esetében a NAV kiemelten méltányosan jár el. Így a MET és intézményei 1,5 milliárd forintnyi tartozásának végrehajtását hónapokkal ezelőtt felfüggesztette a NAV, azok jelenleg is szünetelnek. Cél azonban az, hogy az adózó a jogellenes tevékenységével hagyjon fel, és ésszerű tervvel rendelkezzen kötelezettségei teljesítésére” – írja az adóhivatal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!