Hiába kapott 70 milliót az Iványi-féle Oltalom Egyesület, a NAV egyből el is vonta tőlük a pénzt

2023. szeptember 30. – 08:46

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába gyűlt össze 71 millió forint az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület számára az 1 százalékos felajánlásokból, a NAV rögtön le is vonta az összeget a szervezettől – írja a Magyar Hang.

A lap szerint az egyesület a tavalyi évhez képest is többet kapott a felajánlásokból, összesen 71 millió forintot. Ezt azonban Iványi elmondása szerint a NAV szinte rögön le is vonta tőlük, vagy el sem utalta azt, ugyanis az egyesületnek a Magyar Evangéliumi Testvérközösséghez, a MET-hez hasonlóan köztartozása van.

Ez a fejlemény kétségbe vonja azt is, hogy az Iványi által vezetett MET megkapja-e majd azt az összeget, ami szintén az 1 százalékokból folyt be.

Az egyház 718 millió forintot kapott, a NAV ezt a pénzt 2024. január 31-éig köteles átutalni. Miután a MET-nek is adótartozása van, lehet, hogy ezt az összeget sem folyósítják az egyház számára.

A MET-et 2011-ben fosztotta meg státuszától az állam az új egyházi törvénnyel. Később pert nyertek a magyar állammal szemben, mivel 2013-ban az Alkotmánybíróság kimondta: a magyar állam alkotmánysértő módon vette el a státuszukat, és a jogállást köteles is visszaállítani. De a kormány azóta sem hajlandó úgynevezett „közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást” kötni velük, ami miatt a MET komoly összegektől esik el, és adósságcsapdába került.

Miután a NAV még az karitatív munka után járó alapnormatívájukat is csökkentette, a nehéz pénzügyi helyzetben lévő egyház, és az egyesület működése is veszélybe került, ami miatt Iványi Gábor nemrég segélykérő kiáltványt fogalmazott meg. Adománygyűjtés indult, hogy a szervezet ki tudja fizetni azt a több ezer dolgozót, akik a MET iskoláiban, tanodáiban, kórházában és hajléktalanszállóján dolgoznak. Az azóta eltelt két hétben egyéni adományozók nagyjából 45 millió forinttal járultak hozzá ehhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!