45 millió forint támogatást kaptak Iványi Gáborék a segélykérő kiáltványuk múlt heti közzététele óta

2023. szeptember 20. – 17:21

Másolás

Vágólapra másolva

Iványi Gábor múlt héten fogalmazott meg segélykérő kiáltványt, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség ki tudja fizetni a dolgozóikat, és tovább üzemeltethessék a hozzájuk tartozó szociális intézményeket, a lelkész szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint pedig az azóta eltelt egy hétben egyéni adományozók közel 45 millió forinttal járultak hozzá ehhez. Iványi emellett beszélt a NAV múlt heti állításairól, valamint bejelentette, hogy örökbefogadási kampányt indítanak az intézményeik fennmaradásáért.

A lelkész közölte, hogy a befolyt támogatásokból mintegy 550 munkatársuknak biztosítottak töredékfizetést, és külön köszönetet mondott Budaörs és Szeged közgyűlésének és polgármesterének a rendkívüli, 10-10 milliós támogatásért, amelyet a szegedi Wesley óvodának és iskolának, illetve a budaörsi idősotthonuknak szavaztak meg. Azt is kiemelte, hogy az egyházi 1 százalékát 73 ezer ember ajánlotta fel nekik, így várhatóan másfél milliárd forinttal járultak hozzá a költségvetésükhöz.

A sajtótájékoztató fő témája viszont nem ez volt, hanem a MET és az állam régóta húzódó vitájának újabb állomása, amelynek kiindulópontja a múlt heti kormányinfó volt, ahol Gulyás Gergely arról beszélt, hogy az állam már nem tartozik Iványiéknak. A lelkész erre úgy reagált, hogy az állam csak 2016-ig térítette meg a MET kárát, amelyet az egyházi státusz általuk jogtalannak tartott elvonása okozott. Ezt a státuszt azóta sem kapták vissza, ezzel becsléseik szerint évente kétmilliárd forinttól esnek el.

Azt is hozzátette, hogy Gulyás állításával ellentétben nem kaptak idén 963 millió forintot az államtól, csak 304 milliót, a maradékot ugyanis a NAV inkasszózta.

A lelkész hétfőn az RTL-nek arról beszélt, hogy nem kapják meg a normatívát az államtól átvállalt feladatokért, és hozzátette, hogy „a kormány illetékes miniszteri utasítására a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) az elvégzett munkánk után járó alapnormatívát is drasztikusan csökkentette, majd teljes mértékig elkobozta.” A NAV már a múlt héten közleményben tagadta, hogy megszüntetett vagy csökkentett volna bármilyen normatívát, ezek kifizetése ugyanis nem feladata, és hozzátette, hogy ebben az esetben kiemelten méltányosan járnak el, 1,5 milliárd forintnyi tartozást fel is függesztettek.

Fotó: Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség
Fotó: Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség

Iványi szerdán erre is reagált, mint mondta, ez a felfüggesztés szeptember 15-én, azaz két nappal a NAV közleménye után lejárt, a hosszabbításra vonatkozó kérelmüket a múlt héten adták be. Emellett arról is beszélt, hogy a köztartozásukat továbbra is a normatív támogatásokból vonják le, és bár ilyen esetekben adható mentesség, ha ellehetetlenülne az intézmények működése, a kialakult kritikus helyzet ellenére ők még nem kaptak ilyet. A lelkész végezetül arról is beszélt, hogy októberben mindenképpen nagyobb pénzösszegre lenne szükségük, hogy az intézményeikben dolgozók ne kényszerüljenek felmondásra. Ezért kérik az illetékes önkormányzatok segítségét, és „örökbefogadási kampányt” is indítanak az intézmények finanszírozására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!