Néma demonstrációt rendeztek Budapesten a Hamász túszainak szabadon bocsátásáért

2023. október 26. – 16:38

Néma demonstrációt rendeztek Budapesten a Hamász túszainak szabadon bocsátásáért
Fél öt körül százan gyűltek össze a Vörösmarty téri demonstráción – Fotó: Bődey János / Telex.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tartottak beszédeket a csütörtök délután, a Vörösmarty téren zajló „Nincsenek szavak” című demonstráción, ahol több száz ember gyűlt össze. A szolidaritási rendezvényt a Héber és Izraeli Kulturális Központ, a JCC-Budapest Bálint Ház, illetve az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár (Csányi5) szervezte a Hamász terrorszervezet által elhurcoltak és fogvatartottak szabadon bocsátásáért.

A téren látható installációban 222 piros léggömb – bizonyítottan ennyi túszt szedett a Hamász Izraelben –, illetve ezekhez kötve az elhurcoltak arcképei, valamint cipők és kismotorok szerepelnek. A kismotorok a 18 év alatti túszokrat jelzik, a játékokhoz az ő fotóik voltak kötve. A szervezők célja, hogy a látogatók besétáljanak a léggömbök és kismotorok közé és nézzék meg a túszok fotóit. A Telex helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a léggömbök és a képek összesen egy órán át lesznek láthatók, majd továbbviszik őket.

Később a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, a Bálint Házban, valamint a Héber és Izraeli Kulturális Központban állítják ki őket, de lesznek vidéki helyszínek is. Ezek közül az első a nyíregyházi, ahol november 5-én lesz látható a rendhagyó installáció, és ugyanitt szolidaritási koncertet is tartanak majd.

Csendes és méltóságteljes a tüntetés hangulata, a Vörösmarty téren összeölelkező embereket látni, illetve tudósítunk beszélt egy nővel, akinek egy ismerőse érintett a hetek óta zajló túszdrámában.

Egy elhurcolt áldozat fotója egy gyerekmotor mellett, a Vörösmarty téri demonstráción – Fotó: Bődey János / Telex.hu Egy elhurcolt áldozat fotója egy gyerekmotor mellett, a Vörösmarty téri demonstráción – Fotó: Bődey János / Telex.hu
Egy elhurcolt áldozat fotója egy gyerekmotor mellett, a Vörösmarty téri demonstráción – Fotó: Bődey János / Telex.hu

Október 7-én hajnalban nagyszabású rakétatámadást indított Izrael ellen a Hamasz. A terrorszervezet fegyveresei határ menti városokban, kibucokban és egy zenei fesztiválon is gyilkoltak és túszokat ejtettek. Válaszul Izrael rakétatámadást indított a gázai övezet ellen, és felkészült a terület szárazföldi megszállására.

A hetek óta tartó konfliktusban eddig több mint 1400 izraeli és – a Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium szerdai jelentése szerint – 6546 palesztin vesztette életét. Az október 7-én elrabolt 222 izraeli fogoly közül a Hamász eddig négy női túszt engedett szabadon. Jelenleg 350 ezer palesztin tartózkodik Gáza északi részén. Izrael kijelentette, hogy mindenkit a terroristák bűntársainak tekint, aki a területen marad.

Magyarországon körülbelül két hete a palesztinok mellett is szerveződött tüntetés, de a kezdeményezést Orbán Viktor terrorpártinak minősítette, és a rendőrség betiltotta az eseményt. A Hetek október 26-án közölt interjújából kiderült, hogy két magyar állampolgárt, egy nyolc és egy tizenöt éves lányt is elhurcolt a Hamász Izraelből, az értesülést a Külgazdasági és Külügyminisztérium megerősítette.

A Telexen napi élő hírfolyamban számolunk be az izraeli-palesztin konfliktus eseményeiről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!