Szijjártó reakciója az ideiglenes szlovák határellenőrzésre: Brüsszel hibája

2023. október 4. – 13:57

Másolás

Vágólapra másolva

Teljes egészében Brüsszel hibája a migrációs nyomás erősödése Közép-Európában, ugyanis a kötelező letelepítési kvóták napirenden tartása mágnesként vonzza az illegális bevándorlókat és támogatja az embercsempészek üzleti modelljét – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ideiglenes szlovák határellenőrzésekre az MTI beszámolója szerint.

„Ugyanis Brüsszel ösztönzi a migrációt, támogatja az embercsempészek üzleti modelljének működését azáltal, hogy folyamatosan nyomják a kötelező letelepítési kvótákat, amelyek mágnesként vonzzák a migránsokat Európába. Mert ha van kötelező letelepítési kvóta, akkor el lehet mondani a migránsoknak, hogy induljatok útnak, majd ha bejuttok, akkor onnantól kezdve elosztanak benneteket, és maradhattok” – mondta Szijjártó.

„Felszólítjuk Brüsszelt, hogy azonnal fejezze be ezt a migrációs politikát. Azonnal fejezze be a kötelező letelepítési kvóták napirenden tartását, ne hívjon ide migránsokat, ne támogassa az embercsempészek üzleti modelljét.”

Az ideiglenes határellenőrzés csütörtöktől lép életbe a szlovák-magyar határ teljes szakaszán, és október 14-ig lesz érvényben. A tíznapos intézkedés meghosszabbítható.

Október 3-án Lengyelország és Csehország is ideiglenes ellenőrzést vezetett be a növekvő migrációs nyomás miatt Szlovákiával közös határaikon

Az elmúlt időszakban Magyarországról tömegével érkeznek Szlovákiába illegális migránsok. A migrációs hullám által érintett dél-szlovákiai falvak helyzetéről ebben a riportban írtunk részletesen.

Az uniós menekültügyi reformról ebben a cikkben írtunk bővebben. A még mindig nem elfogadott javaslatcsomag lényege, hogy a tagállamok a migráció által leginkább sújtott országokból évente harmincezer embert telepítenének át más tagországokba, aki pedig ezt nem akarja, az kiválthatja ezt pénzzel vagy például a menekültügy kezelését segítő személyzet küldésével.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!