Lengyelország és Csehország is ideiglenes ellenőrzést vezet be a Szlovákiával közös határán

2023. október 3. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország ideiglenes ellenőrzést vezet be a növekvő migrációs nyomás miatt Szlovákiával közös határán. Hétfő éjféltől nyolc közúti, három vasúti és tizenegy gyalogos átkelőre korlátozzák a határforgalmat a két ország között – jelentette be Mariusz Kamiński lengyel belügyminiszter egy keddi sajtókonferencián Varsóban.

Nem sokkal később Petr Fiala cseh kormányfő is azt közölte, hogy Csehország szerdától visszaállítja a cseh-szlovák határ ellenőrzését az illegális migránsok számának emelkedése miatt – írta az MTI.

Kamiński a schengeni kódexre hivatkozva azt mondta: az intézkedést egyelőre tíz napra vezetik be, de legfeljebb két hónapig meghosszabbítható. A döntésről a schengeni előírásokkal összhangban értesítették a szlovák, a német, az osztrák és a cseh belügyminisztériumot, valamint az Európai Bizottságot is.

A lengyel PAP hírügynökség beszámolója szerint a belügyminiszter kiemelte, hogy tavalyhoz képest közel ezer százalékkal nőtt az illegális migráció Szlovákiában. „Mindössze két hét alatt 511 illegális migránst észleltünk és vettünk őrizetbe. A kormány úgy döntött, hogy újraindítja az ideiglenes határellenőrzést a szlovák határon” – mondta a lengyel belügyminiszter, és megjegyezte, hogy valószínűleg a cseh hatóságok is az ideiglenes határellenőrzés bevezetéséről fognak dönteni.

Ez így is történt, Vít Rakušan cseh belügyminiszter bejelentette, hogy éjféltől szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartanak a cseh–szlovák határ egész hosszában. Csehország a lépését egyeztette Lengyelországgal. Petr Fiala cseh miniszterelnök a Twitter-oldalán azt írta: „Az EU-ba érkező illegális migránsok száma ismét emelkedni kezd. Nem vesszük ezt félvállról, és gyorsan reagálunk a helyzetre. Az ellenőrzések révén jobban tudjuk majd garantálni polgáraink biztonságát. Különösen az embercsempészek és emberkereskedők ellen folytatunk aktív küzdelmet.”

Az elmúlt időszakban Magyarországról tömegével érkeznek Szlovákiába illegális migránsok. A migrációs hullám által érintett dél-szlovákiai falvak helyzetéről ebben a riportban írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!