A szlovák kormány ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a magyar határon

2023. október 4. – 12:00

Másolás

Vágólapra másolva

A szlovák kormány szerdai döntése értelmében átmenetileg visszaállítják az ellenőrzést Szlovákia Magyarországgal közös belső határán – írja a Paraméter.

Az ideiglenes határellenőrzés csütörtöktől, október 5-től október 14-ig lesz érvényben. A tíznapos intézkedés meghosszabbítható.

„Az ellenőrzéseket Szlovákia Magyarországgal közös belső határának teljes hosszán, az aktuális fenyegetettséghez mérten rugalmasan, a biztonsági helyzet alakulásától függően hajtják végre” – áll a szlovák belügyminisztérium közleményében. Az intézkedés célja, hogy csökkentse azoknak az illegális migránsoknak a számát, akik Szlovákián keresztül akarnak eljutni az Európai Unió más államaiba.

Október 3-án Lengyelország és Csehország is ideiglenes ellenőrzést vezetett be a növekvő migrációs nyomás miatt Szlovákiával közös határaikon – erre is reagálhatott a szlovák kormány a magyar határellenőrzés visszaállításával.

Az elmúlt időszakban Magyarországról tömegével érkeznek Szlovákiába illegális migránsok. A migrációs hullám által érintett dél-szlovákiai falvak helyzetéről ebben a riportban írtunk részletesen.

A migrációs helyzet volt a múlt heti előrehozott parlamenti választások egyik központi témája Szlovákiában. Szombaton végül a 2018-ban a miniszterelnöki posztról lemondásra kényszerülő, de az elmúlt években populista népvezérként visszatérő Robert Fico nyerte meg a választást. A Fico által vezetett Smer egyik fő kampánytémája pont a migrációs válság kezelése volt, a párt szigorúbb fellépést ígért az országhatárt illegálisan átlépő migránsokkal szemben.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!