MÁV: Aránytalanul hátrányosan érintette volna a magyarországi vasúti közlekedést az ÖBB kérése

2023. szeptember 29. – 16:22

Másolás

Vágólapra másolva

A MÁV szerint aránytalanul hátrányosan érintette volna a magyarországi belföldi vasúti közlekedést, ha októberben is megmarad a közvetlen vasúti kapcsolat Budapest és Salzburg, valamint München között – írt a MÁV–Volán-csoport közleménye.

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) tájékoztatása alapján október 2-től (hétfőtől) október 26-ig, a hegyeshalmi fővonalon végzett felújítás jelenlegi fázisához igazodva több, Budapestről induló és Bécsen túl közlekedő Railjet vonat rövidebb útvonalon, csak Bécsig közlekedik.

„Ahhoz, hogy az ÖBB Bécsben ne kényszerítse átszállásra a Budapest felől érkező utasokat, olyan lépéseket kellett volna megtennünk, amelyek a magyarországi belföldi közlekedést érintették volna aránytalanul hátrányosan”

– írták.

A MÁV szerint elsősorban az ÖBB döntésein múlik, hogy az ideiglenes forgalmi rend Bécsben ne okozzon a minimálisnál nagyobb kényelmetlenséget az érintett utasoknak: segíthetnek például a csatlakozó járatok közeli vágányokról történő indításával vagy azzal, hogy bevárják a türelmi időn belül érkező budapesti járatokat. Hozzátették, hogy az ÖBB és a MÁV illetékesei között az egyeztetés folyamatos.

„A MÁV-Volán-csoport mindent megtesz a nemzetközi vonatok közlekedtetése során a menetrendtartásra, ezért kért türelmet az ÖBB-től első lépésben. Annak ellenére, hogy közös munkával sikerült eredményeket elérni a menetrendszerűség javításában, az ÖBB egyoldalú döntést hozott.”

A Keleti pályaudvarról 7:40 és 15:40 között kétóránként Bécsen át Münchenbe induló Railjet vonatok csak Bécsig közlekednek (rjx 60, rjx 62, rjx 64, rjx 66, rjx 68), utasaik bécsi átszállással utazhatnak tovább München felé. A változás nem minden Railjet járatot érint, így a Keleti pályaudvarról 6:40-kor Zürichbe induló és 17:40-kor Salzburgba induló járat (rjx 162, rjx 42) a teljes útvonalon közlekedik.

A változás nem érinti a Bécsen, Salzburgon, Münchenen át Stuttgartba, illetve Zürichbe közlekedő Kálmán Imre EuroNight (EN 462) közlekedését. Magyarország felé valamennyi Railjet vonat továbbra is a teljes útvonalán közlekedik, utasaiknak Bécsben nem kell átszállni.

Az 1-es fővonal felújítását Lázár János építési és közlekedési miniszter rendelte el, miután egyes szakaszokon olyan pocsék állapotba kerültek a sínek, hogy korlátozni kellett a vonatok sebességét.

A MÁV jelezte, hogy a felújításra nincs forrásuk, mire érkezett a válasz Lázártól, hogy a MÁV vezetői azt csinálják, amire utasította őket. Nem sokkal később felmentette a vasúttársaság gazdasági vezérigazgató-helyettesét, és megindult a munka. Igaz, nem zökkenőmentesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!