Átmenetileg megszűnt a közvetlen vasúti kapcsolat Salzburg és München felé

2023. szeptember 29. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az osztrák vasút, az ÖBB többszöri figyelmeztetés után egyoldalúan bejelentette, hogy hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról, és Bécsben kettévágja a Linz, Salzburg és München felé továbbhaladó budapesti railjet vonatokat, írta a Facebookon Vitézy Dávid közlekedési szakember, korábbi államtitkár.

Az erről szóló közleményt az ÖBB honlapján tették közzé. Azt írták, hogy október 2. és október 26. között közvetlen járatok Budapestről Münchenbe Bécsen keresztül nem közlekednek. Az RJX Budapest–Bécs–München járatok ebben az időszakban a bécsi főpályaudvarig (Hbf) járnak. A Salzburgba vagy Münchenbe utazóknak Bécsben kell átszállniuk.

„Mivel a nemzetközi vonatokon kívül minden más vonatot buszok pótolnak ezen a szakaszon, felfoghatatlan számomra, hogy az osztrákok jelzései után hogy nem sikerült a vonatokat olyan időpontban indítani Budapestről akár a menetrendet módosítva, hogy időben menetrend szerint odaérjenek Bécsbe. (…) Az, hogy ez mégis így történik, egyet mutat: lényegében az intézményes szakmai kontroll megszűnt a MÁV működése fölött, és ezt a fajta rugalmatlanságot és az utasok szempontjainak leghátulra sorolását következmények nélkül meg lehet tenni – az ország legfontosabb nemzetközi vasúti kapcsolatánál” – írta Vitézy Dávid.

Kérdéseinket elküldtük a MÁV-nak, amint megérkezik a válasz, frissítjük cikkünket.

Az 1-es fővonal felújítását Lázár János építési és közlekedési miniszter rendelte el, miután egyes szakaszokon olyan pocsék állapotba kerültek a sínek, hogy korlátozni kellett a vonatok sebességét.

A MÁV jelezte, hogy a felújításra nincs forrásuk, mire érkezett a válasz Lázártól, hogy a MÁV vezetői azt csinálják, amire utasította őket. Nem sokkal később felmentette a vasúttársaság gazdasági vezérigazgató-helyettesét, és megindult a munka. Igaz, nem zökkenőmentesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!