Az Orbán Viktort autóval üldöző Szabó Bálint többé nem képviselő a szegedi önkormányzatban

2023. szeptember 22. – 12:50

Az Orbán Viktort autóval üldöző Szabó Bálint többé nem képviselő a szegedi önkormányzatban
Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Zárt ülésen tárgyalt a szegedi közgyűlés Szabó Bálint önkormányzati képviselői méltatlanságáról pénteken. Szabó tavaly szeptember 21-én üldözőbe vette Orbán Viktor konvoját a Nagykőrösi úton és egy rendőri intézkedést is akadályozott, amiért a Fővárosi Törvényszék másfél év börtönbüntetésre ítélte négy évre felfüggesztve. Így az önkormányzati törvény szerint „méltatlan” a mandátumához, hiszen „szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték”. Ezen az ítélet felfüggesztett mivolta sem változtat.

A képviselő egy szeptember 19-i videójában arról beszélt, hogy szerinte nem vált méltatlanná, és egy módosító indítvánnyal is élt a közgyűlés felé, amiben arra kérte őket, hogy ne tárgyalják pénteken az ügyét, vagy ha mégis, akkor azt a tervektől eltérően nyílt ülésen tegyék, hogy a nyilvánosságot is be tudja vonni. Hozzátette azt is, hogy a tárgyalás végén ne szülessen döntés, mert perújrafelvételt kezdeményeztek az ügyében.

Azt állítja, hogy kényszer hatására tett vallomást, és abban a tévedésben volt, hogy a konvoj, amit „állítólag” üldözött, a miniszterelnököt szállította, de szabadulás után megtudta, hogy a konvoj üres volt, az üldözésbe is csak belekeveredett.

„A mai napig nem kaptam jogerős írásbeli ítéletet” – mondta Szabó a felszólalásában a szegedi közgyűlés pénteki ülésén Botka László polgármesternek és a város jegyzőjének címezve. Azt kérte, hogy vegyék le a napirendről a méltatlansága tárgyalását, de a jegyző szerint az, hogy a képviselő megkapta-e vagy nem a jogerős ítéletet írásban, nem befolyásolja a testületet. Indítványát elutasították, és maradt a zárt ülés.

Szabó Bálint és Botka László – Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex
Szabó Bálint és Botka László – Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex

A képviselő ezután újra fel akart szólalni, de Botka László nem adott neki szót, kikapcsolták a gépét. Mikor később megint szót kapott, azt mondta, hogy a polgármester mutassa be az írásos ítéletet. „Semmi sem változott az elmúlt egy évben, azt leszámítva, hogy kijöttem a börtönből” – jegyezte meg, amikor már újra működött a mikrofonja, majd azzal folytatta, hogy szerinte az önkormányzat mindent pénzzé tesz és elad, a befolyó összeget meg a hatalma fenntartására fordítja. Később is csak elvétve kapott szót Szabó, majd amikor reklamált, Botka László megjegyezte:

„Úgy látom, idegállapotban van, ilyenkor szokta magát elrabolni”

– utalva ezzel Szabó 2021-es ügyére, amikor szerinte egy hétfős csapat rabolta el őt, majd a makói tanyavilágban a cipőfűzőjénél fogva kikötötték egy égő szalmabálára, és azzal is fenyegették, hogy „éjfélre Romániába kell érnie”, ellenkező esetben a „olyan dolog fog történni, amit nem szeretne senki a családjának”. A rendőrség szerint semmi ilyesmi nem történt.

Ezt követően Szabó az ülésen azzal támadta a polgármestert, hogy az elmúlt húsz évben hogyan gyarapodott a vagyona, hány ingatlanban van érdekeltsége. „Mennyit gazdagodtál, míg én börtönben ültem?” – zárta le, mire a teremben nevetés tört ki. Mikor arra kérte a polgármestert, hogy ne személyeskedjen tovább, Botka ügyrendi szavazást rendelt el arról, hogy Szabó többet ne kapjon szót, de ezt a közgyűlés nem szavazta meg.

A képviselő ordibálni kezdett a polgármesterrel, hogy ne szóljon bele, amikor más beszél, majd Botka László jelezte, hogy műszaki hiba miatt nem sikerült a szavazás. Újra szavaztak, amin a közgyűlés már igent mondott arra, hogy Szabó csak az őt érintő kérdésekben reagálhasson. A mikrofonját kikapcsolták, amit ki is vitt és a polgármester asztalához vágott, majd többször is elmondta hangosan, hogy „ez a demokrácia alja, ezért nem vagytok kormányon, ilyet Kövér László sem csinál”.

Szabó ügyét végül zárt ülésen tárgyalták, de a képviselő a Facebook-oldalán élőzte az egészet. Elmondta, perújítást kezdeményezett, mert kényszer alatt vallott, az ítéletről papírt nem kapott, mindent és mindenkit elveszített az eljárás során. Arra kérte a képviselőket, hogy gondolják át a döntést, mert vissza fog rájuk ütni, ha kiderül, hogy ártatlanul ítélték el.

„Ez egy országos közügy, ami arról szól, hogy ha szembe mész Orbán Viktorral, akkor úgy járhatsz, mint Szabó Bálint”

– mondta.

Végül azt kérte, hogy név szerinti szavazás legyen az ügyében, ami a jegyző szerint a törvény alapján nem lehetséges. A közgyűlés végül egyhangúlag mondta ki Szabó Bálint méltatlanságát. Ezt követően még szavazott a többi napirendi pontban, majd elhagyta a Városháza épületét.

Szabó elhagyja a szegedi városháza épületét – Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex
Szabó elhagyja a szegedi városháza épületét – Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex

Szabó korábban az Indexnek azt mondta, hogy ha méltatlanságát megszavazzák, totális háborút indít Botka László ellen. Egy tavaszi törvénymódosítás alapján mandátumának megszűnése esetén időközi választást már nem lehet kiírni. Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint, mivel a képviselő kompenzációs listáról, a Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület jelöltjeként jutott be a közgyűlésbe, a helyére a szervezet jelölhet majd egy új tagot.

A miniszterelnök konvojának követéséről a történtek miatt tavaly novembertől idén júniusig előzetesben lévő Szabó a szabadulása előtt pár nappal az Átlátszó riporterének azt mondta, hogy megbánta, amit tett. Orbán Viktornak is írt levelet, de nem segítséget kért tőle, hanem az első találkozásuk óta eltelt időszakról alkotott véleményét közölte vele. Amikor azt kérdezték tőle, hogy a múltbéli tevékenysége megérte-e neki, azt válaszolta, hogy mindenben van valami jó: a személyiségére mindennél jobb hatással volt a börtönben töltött időszak, megígérte, hogy a pozitív változást a környezetében élők is érezni fogják, ha szabadul az intézetből.

Szabó Bálint egyébként nemrég beszélt arról, hogy jövőre újra elindulna képviselőnek a városban, jelölteket is állítana mind a húsz választókörzetben, és a polgármesteri címért is versenybe szállna. A törvény szerint attól, hogy most a közgyűlés méltatlannak nyilvánította, van lehetősége újra indulni.

Szabó Bálintról és korábbi ügyeiről ebben a portrénkban olvashat további részleteket.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!