Újabb lélegeztetőgépeket küld Magyarország Ukrajnába

2023. szeptember 22. – 09:19

Másolás

Vágólapra másolva

Száz darab lélegeztetőgépet küld a kormány a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közvetítésével Ukrajnába – az erről szóló kormányhatározat a csütörtök esti Magyar Közlönyben jelent meg.

A határozatban az áll, hogy „a kormány egyetért azzal, hogy Magyarország a szolidaritás jegyében adományt nyújtson az Ukrajnában kialakult humanitárius válság enyhítésére”. A lélegeztetőgépeket az Ökumenikus Segélyszervezet segítségével juttatják el ukrajnai egészségügyi intézményekbe.

A kormány már tavaly is küldött lélegeztetőgépeket és más orvosi eszközöket Ukrajnába, akkor 200 lélegeztetőgépet, 250 betegmonitort, 25 központi monitort és 100 infúziós pumpát szállítottak az országba.

A Hvg.hu azt írja, a határozathoz mellékelt lista szerint az elajándékozott gépek két típusból állnak össze, kisebb részük a kínai Beijing Aeonmed VG70-es típusú gép. Ebből tavaly 65 darabot küldött a kormány Ukrajnának, idén márciusban pedig 10 darabot kapott ugyanebből a típusból a földrengés sújtotta Törökország is.

Ez az a típus, amiből a Covid-járvány idején a külügyi tárca sokat rendelt egy szlovák cégen keresztül 78 ezer eurós, vagyis mai árfolyamon mintegy 30 milliós darabáron. A Direkt 36 még 2021-ben írt a kínai eszközről, amiből a járvány idején több magyar kórházba is jutott, és amivel számos probléma akadt: például a beüzemelésük során 10 százalékuk füstölni kezdett. A gyártó több „sürgős biztonsági figyelmeztetést” is adott ki a termék hibái miatt – hol a szoftverben volt hiba, hol a kézikönyv tért el a készülékek valós felszereltségétől. A Direkt 36 forrása a Beijing Aeonmed VG70-es típusú készülékeket úgy írta le, hogy a „nem jó, de használható” kategóriába esik. Ebből a típusból most 24 darabot kap Ukrajna.

A Covid-járvány idején Magyarország összesen 16-17 ezer lélegeztetőgépet szerzett be, javarészt Kínából, összesen nagyjából 300 milliárd forintért. Ezeket a bizniszeket többnyire közvetítőcégek bevonásával bonyolította az állam, és előfordultak durva túlárazások is – erről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A kormány többévnyi pereskedés után végül idén augusztusban ismerte el, hogy egyetlen lélegeztetőgépet sem adtak el a felhalmozott készletekből. Nagyvonalúan adományoznak viszont belőle, az első hullám alatt vásárolt 16 ezer lélegeztetőgépből 2021 májusáig több mint négyszázat ajándékozott a kormány más országoknak, tavaly nyáron például Mongólia is kapott belőle.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!