A magyar kormány harminchárom lélegeztetőgépet ajándékozott Mongóliának

2021. július 29. – 07:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország 33 lélegeztetőgépet adományozott Mongóliának, jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter, miután átadta a lélegeztetőgépeket a mongol külügyminiszternek.

A magyar külügyminiszter szerint Magyarország már lélegeztetőgépeket is tud gyártani, így pedig tud segíteni „baráti országoknak”. A magyar gépek három központi klinikára, kilenc fővárosi kórházba és huszonegy megyei központi kórházba kerülnek Mongóliában.

Szijjártó arról is beszélt, hogy Magyarország és Mongólia kapcsolatait a kölcsönös tisztelet határozza meg, és bár a két országot földrajzilag nagy távolság választja el egymástól, mégis szoros gazdasági és kereskedelmi együttműködés jött létre. Az Eximbank például 60 millió dolláros hitelkerettel segíti a magyar–mongol vállalatközi együttműködést, és magyar vállalatok 57 millió dolláros projektben építik fel Mongólia állatorvosi oltóanyaggyárát, írja az MTI.

A kormány a járvány első hulláma alatt vásárolt 16 ezer lélegeztetőgépet, ebből májusig több mint négyszázat ajándékozott el más országoknak, írta korábban az RTL. A csatorna szerint a lélegeztetőgépeket a kormány 300 milliárd forint közpénzből vásárolta, darabonként 19 millió forintos vételárral számolva körülbelül 8 milliárd forint értékben ajándékozott, eladni viszont egyet sem tudott. A tömegével felvásárolt lélegeztetőgépek egy gödöllői raktárban állnak, tárolásuk nagyjából havi 90 millió forintba kerül a HVG szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!