A kormány egyetlen darabot sem adott el a Covid-járvány idején felhalmozott lélegeztetőgépekből

2023. augusztus 29. – 16:47

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány többévnyi pereskedés után elismerte, hogy egyetlen lélegeztetőgépet sem adtak el a koronavírus-járvány idején mintegy 300 milliárd forintból felhalmozott készletből – írta a Transparency International (TI) Magyarország keddi közleménye.

A Covid-járvány idején Magyarország 16-17 ezer lélegeztetőgépet szerzett be, javarészt Kínából, összesen nagyjából 300 milliárd forintért, miközben az akkori legdurvább vészforgatókönyv sem számolt egyszerre 8500-nál több olyan beteggel, akit géppel kell lélegeztetni. A beszerzés már annak idején is viták kereszttüzében állt, leginkább azért, mert fura közvetítőcégeken keresztül ment az üzlet; akadtak olyanok is közöttük, amelyekből több milliárdos hasznot vettek ki a tulajdonosai, és rövid úton meg is szüntették őket.

A TI-Magyarország 2021-ben közérdekű adatigényléssel fordult az akkor még létező Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi), hogy kiderítsék, a minisztérium pontosan hány lélegeztetőgépet tudott eladni a felhalmozott készletből. Az Emmi azonban erre nem válaszolt, az elutasított adatigénylésből per lett, amit első fokon a Transparency International magyar irodája megnyert. Az Emmi azonban megfellebbezte az első fokon eljáró bíróság döntését, így a per másodfokon folytatódott.

2022 tavaszán, az ötödik Orbán-kormány megalakulása után megszűnt az Emmi, a feladatait a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium vette át. Emiatt a per másodfokú szakaszában a TI-Magyarország már a Belügyminisztériummal állt szemben. A másodfokon eljáró bíróság is a TI-Magyarországnak adott igazat, ám a Belügyminisztérium sem akarta olyan könnyen kiadni a kért adatokat, ezért felülvizsgálati indítványt terjesztettek elő, ám végül a Kúria is a TI-Magyarország javára döntött.

A Belügyminisztérium végül augusztus 22-én küldte el válaszát a Transparency International Magyarországnak, amiből kiderült,

hogy a kormány által három évvel ezelőtt 300 milliárd forintból összevásárolt lélegeztetőkészülékekből összesen nulla darabot értékesítettek.

A TI-Magyarország megjegyzi, hogy az egészségügyi készletekért felelős kormányszerv, a Belügyminisztérium alá tartozó Országos Kórházi Főigazgatóság később sem tervezi egyetlen lélegeztetőkészülék értékesítését.

Májusban írtunk arról, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a járvány elején, 2020 tavaszán 176 milliárd forintért vásárolt kínai gyártmányú lélegeztetőgépeket a malajziai GR Technologies SDN BHB nevű cégtől közbeszerzési eljárás nélkül, de jogszerűen. A beszerzés átláthatósági vizsgálatának eredménye a mai napig nem ismert, ugyanis a KKM a beszerzést követő húsz hónapon belül megsemmisítette, azaz selejtezte a 2020. márciusi lélegeztetőgép-beszerzéssel kapcsolatos iratok egy részét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!