Húsz hónap után megsemmisítette a külügy egy lélegeztetőgép-bizniszben részt vevő cég átláthatósági papírjait

2023. május 22. – 09:49

Másolás

Vágólapra másolva

176 milliárd forintért vásárolt a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kínai gyártású lélegeztetőgépeket 2020 tavaszán a malajziai GR Technologies SDN BHB nevű cégtől közbeszerzési eljárás nélkül, de jogszerűen – ugyanakkor az átláthatósági vizsgálat eredményei máig sem ismertek. Utóbbi azért, mert a KKM a beszerzést követő húsz hónapon belül megsemmisítette, azaz selejtezte a 2020. márciusi lélegeztetőgép-beszerzéssel kapcsolatos iratok egy részét – írja a Népszava.

Az iratok selejtezése azokból a dokumentumokból derült ki, amiket a külügy küldött a Transparency International (TI) Magyarországnak egy kúriai ítélet nyomán. A rövid időn belül történő selejtezés azért is különös a Transparency International szerint, mert például a magánszemélyeknek öt évig kell megőrizniük a rezsiszámláik befizetését igazoló iratokat.

A GR Technologies SDN BHD-től vásárolt lélegeztetőgépek többségét nem használta a magyar egészségügy, azért sem, mert nem volt ekkora lélegeztetési szakember-kapacitása a magyar kórházaknak, és még a Covid-járvány csúcsán sem kellett ennyi beteget lélegeztetni.

Különleges részlete a GR Technologies SDN BHD-nél történt vásárlásnak, hogy a külügy a 176 milliárd forintból kb. 2,8 milliárd forintot nem a cégnek, hanem közvetlenül a tulajdonos-cégképviselő Datuk Vinod Sekhar magánszemély számlájára továbbított, illetve másik két cég hongkongi, illetve szingapúri bankokban vezetett számláira is érkezett magyar közpénz. A maláj cégen túl máshonnan is vásárolt a magyar kormány lélegeztetőgépeket.

A Transparency 2021-ben kereste meg a külügyminisztériumot a maláj céggel kötött szerződéssel kapcsolatos adatok közlése miatt. Azt akarták tudni, hogy hogyan választották ki épp a maláj céget, milyen szerződések voltak, illetve az állami beszerzéskor kötelező átláthatósági vizsgálat eredményét is kérték.

A KKM néhány napja, a kúriai, jogerős ítélet után közölte a Transparencyvel, hogy a malajziai cég átláthatóságával kapcsolatos iratokat már 2021. november 15-én megsemmisítették. A megsemmisítést ugyan nem rögzítette az államháztartási törvény 2020. júniusi módosítása, de azt igen, hogy „a központi költségvetés terhére az egészségügyi válsághelyzettel összefüggésben történő eszközbeszerzések és kapcsolódó szolgáltatások beszerzése tekintetében felmerülő szerződések esetében a szerződéses fél a megkötött szerződés vonatkozásában átlátható szervezetnek minősül”.

A Transparency International Magyarország igazgatója szerint a KKM eljárása „kamugyanús”, mert több részlet, így a levéltár előzetes engedélye sem szerepel az átláthatósági eljárás papírjainak megsemmisítésről szóló egyoldalas feljegyzésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!