Megszüntetik az állami lélegeztetőgép-bizniszen egyik legnagyobbat kaszáló céget

2022. december 21. – 06:47

Másolás

Vágólapra másolva

Szép csöndben megszüntetik a pandémia idején az állami lélegeztetőgép-beszerzéseken egyik legnagyobbat kaszáló céget, miután a tulajdonosok milliárdos osztalékokat vettek ki, írja az Mfor.hu.

A korábban az egyiptomi kereskedőházat működtető, Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójához, Rahói Zsuzsannához köthető Fourcardinal Kft. 17 milliárd forintot kapott arra a kormánytól, hogy lélegeztetőgépeket vásároljanak a pandémia idején. Az Mfor.hu cikkéből több furcsaság is kiderül a céggel kapcsolatban, például hogy még a bőven alapítás alatt álló SRF Silk Road Fund Holding Zrt. úgy vásárolt 10 százalékos tulajdonrészt a Fourcardinal Tanácsadó Kft.-ben, hogy a profit nem a főtulajdonoshoz ment, hanem 7/8-ad részben a még bejegyzés alatt álló részvénytársasághoz.

És hogy mik vannak, pont ugyanezen a napon a Külgazdasági és Külügyminisztérium leszerződött a Fourcardinal Kft.-vel ezer darab kínai lélegeztetőgép vásárlására nagyjából 17 milliárd forint értékben.

A Fourcardinal 2020-as és 2021-es éves beszámolói szerint a vásárlás létre is jött, hiszen nőtt a bevétel és a profit is, a cég mégis nagyon hamar végelszámolás alá került, hogy aztán idén márciusban töröljék a működő cégek közül. 2020-ban a tulajdonosok 15,4 milliárdos, egy évvel később 2,8 milliárd forint osztalékot fizettek ki a tulajdonosoknak. A Silk Road beszámolójából pedig az is kiderült, hogy idén májusban 8,05 milliárd forint osztalék kifizetéséről határoztak.

Most a Fourcardinalhoz hasonlóan a Silk Roadot is eltüntetik a tulajdonosai a működő cégek közül.

A cég száz százaléka ugyanis átkerült egy másik tulajdonoshoz, négy nappal később pedig úgy határozott, hogy jogutód nélkül végelszámolja a céget. Ahhoz képest, hogy a Silk Road Fund Zrt. három évig se működött, a tulajdonosai több milliárd forint osztalékot fizettek ki maguknak az állami lélegeztetőgép-biznisznek köszönhetően.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!