Az Emmi szerint semmilyen adatuk nincs az eladott lélegeztetőgépekről, ezért fellebbeznek

2022. április 24. – 13:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fellebbez a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete ellen, állításuk szerint a lélegeztetőgépek eladásáról – mivel ők nem értékesítettek lélegeztetőgépet – „semmilyen adat nem áll rendelkezésre az Emberi Erőforrások Minisztériumában”.

Állításuk szerint a Transparency International által kért formában és bontásban nem rendelkeznek lélegeztetőgépekre vonatkozó adatokkal, és nem is kötelességük az adatigénylés teljesítése érdekében új adatbázist előállítani.

Pénteken a Transparency International Magyarország javára döntött első fokon a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyet a szervezet az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben indított. Azt akarták megtudni,

hány darab lélegeztetőgépet sikerült továbbértékesítenie az Emminek azt követően, hogy a magyar állam 300 milliárd forintért vásárolt több mint 17 ezer készüléket.

A bíróság az elsőfokú ítéletében úgy fogalmazott: „az alperes kifogása, mely szerint az adatokkal nem a kért formában rendelkezik, teljes mértékben nem állja meg a helyét, mivel a kormányhatározat hívja fel az emberi erőforrások miniszterét, hogy a belügyminiszter, valamint a külgazdasági és külügyminiszter bevonásával határozza meg az értékesítésre szánt lélegeztetőgépek pontos mennyiségét, típusát és sorszámát”. A Fővárosi Törvényszék értelmezése szerint tehát a tárca bizonyosan rendelkezik az általunk kért adatokkal, és azok kiadása nem jár új adatsor létrehozásával, így azokat át kell adnia, vagyis

az elsőfokú ítélet alapján az Emmi nem titkolhatja az adatokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!