Nem titkolhatja tovább az Emmi, mennyiért adott túl a felesleges lélegeztetőgépeken

2022. április 22. – 14:53

Másolás

Vágólapra másolva


A Transparency International Magyarország javára döntött első fokon a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyet a szervezet az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben indított. Azt akarták megtudni,

hány darab lélegeztetőgépet sikerült továbbértékesítenie az Emminek azt követően, hogy a magyar állam 300 milliárd forintért vásárolt több mint 17 ezer készüléket.

A beszerzett eszközök nagy része raktárban állt, ezért az EMMI kapta feladatául, hogy a feleslegtől viszonteladás címén megszabaduljon, írja közleményében a TI. A Transparency International Magyarország közérdekűadat-igénylés útján próbálta kikérni a továbbértékesítésekre vonatkozó adatokat, azonban miután a tárca megtagadta a válaszadást, bírósághoz fordult. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma többek között egy vonatkozó alkotmánybírósági határozatra hivatkozva érvelt az adatok kiadása ellen, azonban a Fővárosi Törvényszék a tárca érvelését elutasította.

A Fővárosi Törvényszék most meghozott elsőfokú ítélete alapján az Emmi nem titkolhatja az adatokat.

Így kiderülhet, hogy a vonatkozó kormányhatározat alapján pontosan

  • mennyi eszköztől sikerült megválni és
  • mekkora összegért,
  • mely szervezet vagy cég végzi az értékesítést, illetve
  • a viszonteladást végző céget milyen eljárásban és feltételek mentén választották ki.

A bíróság az elsőfokú ítéletében úgy fogalmazott: „az alperes kifogása, mely szerint az adatokkal nem a kért formában rendelkezik, teljes mértékben nem állja meg a helyét, mivel a kormányhatározat hívja fel az emberi erőforrások miniszterét, hogy a belügyminiszter, valamint a külgazdasági és külügyminiszter bevonásával határozza meg az értékesítésre szánt lélegeztetőgépek pontos mennyiségét, típusát és sorszámát”. A Fővárosi Törvényszék értelmezése szerint tehát a tárca bizonyosan rendelkezik az általunk kért adatokkal, és azok kiadása nem jár új adatsor létrehozásával, így azokat át kell adnia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!