Magyarország lélegeztetőgépeket küld Ukrajna megsegítésére

2022. március 5. – 19:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz-ukrán háborús helyzetre reagált a magyar kormány, úgy döntöttek,

lélegeztetőgépeket és azok tartozékait küldik a háborús helyzetben lévő Ukrajnának.

Mint a katasztrófavédelem írta, az EU kérte Magyarországtól „az egészségügyi eszközök mobilizálását”. Ukrajna az Európai Unió Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központján keresztül kért segítséget, amelyre reagálva az Európai Bizottság Európai Polgári Védelemért és Humanitárius Segélyműveletekért Felelős Főigazgatósága kérte hazánktól a magyarországi rescEU készletben szereplő egészségügyi eszközök mobilizálását. A rescEU projektet az Európai Bizottság hívta életre, a kezdeményezés eredményeképpen európai uniós finanszírozásból közös stratégiai mentési célú készlet jött létre.

A katasztrófavédelem raktárában tárolt készletből 200 lélegeztetőgépet, 250 betegmonitort, 25 központi monitort és 100 infúziós pumpát szállítottak Záhonyba.

Arról korábban több cikkünkben is írtunk, hogy a magyar kormány az első hullám idején nagy lélegeztetőgép-felvásárlásba kezdett. Az első hullám alatt vásárolt 16 ezer lélegeztetőgépből tavaly májusig több mint négyszázat ajándékozott el más országoknak, de nyáron például Mongólia is kapott belőle. A rescEU projektet viszont az Európai Bizottság hívta életre, a kezdeményezés eredményeképpen európai uniós finanszírozásból közös stratégiai mentési célú készlet jött létre.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!