Náluk csapódtak le az alacsonyan szálló Covid-beszerzési milliárdok

Náluk csapódtak le az alacsonyan szálló Covid-beszerzési milliárdok
Szijjártó Péter és Rétvári Bence a Celitron Medical Technologies Kft. váci központjában 2020. szeptember 25-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány a gazdaság legtöbb szereplőjének csak bajjal járt, de voltak azért olyan cégek, amelyeknek kiemelkedő lehetőségeket hozott. Egy részük organikusan nőtt a piacról (pl. videókonferenciás vagy házhoz szállítással foglalkozó cégek), mások pedig nagy állami beszerzéseket csíptek meg a járvánnyal összefüggésben, utóbbiak tavalyi teljesítményét nézzük meg most Magyarországon.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020 folyamán rengetegszer vásárolt be nagy értékben a Covid elleni védekezés jegyében, repkedtek a milliárdok maszkok, lélegeztetőgépek és vakcinák beszerzésére. Ezeket a bizniszeket többnyire közvetítőcégek bevonásával bonyolította az állam, és bizony előfordultak durva túlárazások is (olyannyira, hogy az unióban Magyarország kötötte a legrosszabb üzleteket).

A tavalyi év eredményeit mutató beszámolók nyilvánossá válásával most már azt is meg tudjuk nézni, melyik szereplőnek mennyire dobta meg a forgalmát és a profitját az, hogy bekerült a „fürkészek és portyázók” körébe. Ehhez a cikkhez azoknak a milliárdos beszerzéseket intéző magyar cégeknek a beszámolóit néztük meg, amelyeket a Válasz Online Covid-bizniszt összegző cikke, illetve a 444 lélegeztetőgépek beszerzéséről szóló anyaga említ.

Fourcardinal Tanácsadó Kft.

Ennek a cégnek a tavalyi számairól külön cikkben is beszámolt a sajtó, ők voltak ugyanis a Covid-biznisz jéghegyének csúcsa. A fontos NER-emberekhez sok szálon kötődő vállalkozás 17 milliárd forintos szerződést kötött például lélegeztetőgépek behozatalára, és az állami bizniszeknek meg is lett az eredménye: a Fourcardinal egy év alatt 216-szorosára növelte árbevételét, 49,5 milliárd forint folyt be hozzá. A cég összesen 1000 invazív lélegeztetőgépet szerzett be az államnak, tiszta nyereségük 2020-ban 15,9 milliárd forint volt (ez 513-szor nagyobb a 2019-esnél), amiből 15,4 milliárd forintot ki is fizettek osztalékként a tulajdonosok.

OTT-One Nyrt.

Ez az alapvetően online videóstreaminggel foglalkozó tőzsdei társaság már a nagy Covid-biznisz előtt is furcsa számokat produkált a G7 elemzése szerint, jelentős profitot mutatott ki ugyanis az alacsony nyereségrátával jellemezhető piacon. Aztán jött 2020, amikor is a cég több mint 12 milliárd forint értékben szállított az államnak lélegeztetőgépeket. Az OTT-One 2020-as átfogó eredményeit nem látjuk (ezzel összefüggésben a jegybank fel is függesztette a kereskedést a cég részvényeivel, ám azóta sem találnak könyvvizsgálót), de az árbevétel az állami megrendelések révén az előző évhez képest jelentősen nőtt az első három negyedévben (2019-nek ugyanebben az időszakában még csak 2,9 milliárd forint volt). Így alappal feltételezhető, hogy ez a cég sem járt rosszul.

Pro Concept Kft.

Ennek a cégnek, amely 79 millió euró értékben szállított lélegeztetőgépeket és egyéb egészségügyi felszereléseket Magyarországra, egy olyan férfi, Hiszem János a tulajdonosa, akit az Átlátszó az „azeri guruló dollárok botrány” magyarországi kulcsfigurájaként azonosított. A cég árbevétele a friss beszámoló szerint 2019-ben 3,8 milliárd forint volt, ez 2020-ra 35,4 milliárdra szökkent. Az eredmény viszont megdöbbentő módon alig-alig nőtt ezzel párhuzamosan, mivel a beszámoló szerint az anyagjellegű és egyéb ráfordítások szinte teljes egészében felzabálták a profitot. Míg 2019-ben 2,9 milliárd, 2020-ban 3,1 milliárd forint volt a Pro Concept adózás előtti eredménye.

Medirex Zrt.

Ezzel a céggel 14,87 milliárd forint értékben szerződött az állam, az összeg fejében mindenféle egészségügyi beszerzést kellett végrehajtani (infúziós pumpák, maszkok stb.). A vállalkozás hátterében nyilvános adatok alapján nem látszik NER-es szál, ettől függetlenül nagy csípés volt nekik az állami szerződés, egy év alatt megtöbbszörözték árbevételüket. A 2019-es 5,46 milliárd után 2020-ban 21,26 milliárd lett ez a belföldi értékesítés bevétele (míg a teljes árbevétel 5,58 milliárd után 34,5 milliárd). Az adózás előtti eredmény pedig ennél nagyobb mértékben nőtt, 505 millió forintról 6,72 milliárd forintra.

TBÉSZ Távközlési és Biztosítóberendezési, Építő és Szolgáltató Zrt.

Lóki Géza – aki sikeresen került a közelébe már többféle politikai formációnak, munkái alapján a most kormányzónak is – cége 3,69 milliárd forint értékben hozhatott be maszkokat. Az állami üzlet meg is dobta szépen a bevételi oldalt, a 2019-es 2,36 milliárdról 5,91 milliárdra ment fel 2020-ra. A beszámoló szerint ugyanakkor a TBÉSZ sem tudott igazán profitálni ebből, a sok befolyó pénzt elvitték a ráfordítások, az adózás előtti eredmény szerény 7 millió forint lett, a tavalyinál is kevesebb.

Limitless Medical Kft.

A tavaly újonnan alapított, Bócsi Noémi tulajdonában álló cég rögtön nagyot kaszálhatott egy 2,19 milliárd forintos állami lélegeztetőgép-beszerzéssel. Bevételét ugyanakkor nem csak ez tornázta fel, hiszen a beszámoló szerint 6,54 milliárd forint lett, amiből 970 millió forint adózás előtti eredmény maradt fenn. A cég tulajdonosa korábban pickup-autóalkatrészekben utazott Pickup 4x4 Kft. nevű cégével, amit például a Balatonfüredi Yacht Klub vitorlásversenyének szponzorai között lehet megtalálni, ami a jachtklubok világából kiindulva alighanem jó kapcsolati hálót jelent.

Celitron Medical Technologies Kft.

Ez a cég kilóg a sorból annyiban, hogy saját gyártású lélegeztetőgépeket szállított az államnak, váci üzemükben ezer darabot készítettek erre a célra 29 millió euró értékben. Tavaly szeptemberre, amikor átvehette a gépeket a KKM, már halmokban álltak a tavaszi pánikszerű beszerzés keretében külföldről behozott lélegeztetőgépek raktárakban. A Celitron mindenesetre szépen feltornázta a bevételét, a 2019-es 1,06 milliárdról 10,46 milliárdra. Az eredmény is jócskán javult, míg egy évvel korábban -199 millió forint volt, 2020-ban már 2,6 milliárd maradt adózás előtt.

Endo-Plus-Service Kft.

A Mészáros Lőrinc-közeli szombathelyi focicsapat támogatójaként is szereplő cég 1,21 milliárd forintos keretösszegű szerződést kötött, orvosi műszerek üzembe helyezését vállalták. A vállalkozás árbevétele 2019-ről 2020-ra több mint a duplájára nőtt, 3,83 milliárd forint volt tavaly. Igaz, másokhoz hasonlóan itt sem látszik, hogy olyan nagyot tudott volna ebből a volumennövekedésből profitálni, az eredmény csak 237 millió forint lett a korábbi 127 millió forint után.

Sokan még be sem számoltak

A fenti szereplőkön kívül van még jó pár kisebb hal, akit most külön nem emeltünk ki, illetve néhány olyan társaság is, amelyek még nem adtak le beszámolót, noha a határidő június 1-jén lejárt. Köztük van többek között az 55 milliárdos Sinopharm-beszerzést intéző Duna Pharma Kft., melynek háttere ugyanaz a kör áll, amit a Fourcardinal mögött azonosítottak. A Válasz Online összegzése szerint egyébként ennél a körnél összesen 105 milliárdnyi állami munka landolt.

Aztán ott van az Európa Ázsia Kereskedelmi és Befektetési Kft., ami 15,72 milliárd forintért hozhatott be lélegeztetőgépeket, de szintén még nincs elérhető beszámolja. Ez cég a kereskedőházas vonalon érkezhetett a húsos fazékhoz, és a Direkt36 cikke szerint a kormányhoz és a DK-s Oláh Lajoshoz egyaránt közel áll. Sőt, olyan cég is akad (név szerint az SCA Medical Kft.), ami bár kötött egy 1,9 milliárd forint értékű szerződést az állammal, ennek a bevételnek nincs nyoma a beszámolóban, mindössze 1,1 millió forint árbevételt könyveltek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!